A hatékony öntözés egyik legfontosabb feltétele annak biztosítása, hogy minden növény azonos mennyiségű vizet kapjon. Míg sík terepen ez meglehetősen könnyen megvalósítható, az egyenetlen vagy lejtős területen dolgozó gazdákat többletkihívások várják. A nyomáskompenzált (PC) öntözőrendszerek biztosítják a víz és a tápanyagok egyenletes átvitelét a táblán, függetlenül a domborzattól. Két évvel ezelőtt Mihalis Klonizakis gazda a Pipelife PC öntözőrendszerét választotta a krétai Palaiohorában található farmján.

öntözés

Két évvel ezelőtt Mihalis Klonizakis gazda a Pipelife PC öntözőrendszerét választotta a krétai Palaiohorában található farmján – fotó: pipelife.com

Sikeres gazdálkodás a szárazság ellenére

Ahogyan Mihalis bemutatja egyik üvegházában az érett és egészséges paradicsomokat, könnyen elfelejthetjük, hogy ez Európa egyik legdélibb területe. Tíz évvel ezelőtt Mihalis átvette szülei hat hektáros gazdaságát a krétai Palaiohorában. Ám az utóbbi időben Krétán, csakúgy, mint Európa más régióiban, egyre szűkül a vízkínálat. A hőhullámok és a hosszú aszályok gyakran okoznak gondot a helyi gazdálkodók számára, és az öntözés itt kulcsfontosságú a terméskiesések megelőzésében.

"Ha nem optimális a téli időszak, és nem esik, akkor egész szezonban érezhető a vízhiány" – mondja Mihalis. „És évente jóval kevesebb vizet vonhatunk ki."

Mivel Mihalis szilárdan hisz a fenntartható vízhasználatban, gazdasága mindig is a csepegtető öntözésre támaszkodott. A mikro- vagy precíziós öntözésnek is nevezett technológiát a mezőgazdaságban a leggazdaságosabbnak tartják, és lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a hagyományos öntözési módszerekhez képest mintegy felére csökkentsék a vízfelhasználást. A vizet közvetlenül a gyökérzónába juttatva a csepegtető öntözés a növények öntözésének leghatékonyabb módjai közé tartozik.

paradicsom paradicsom

Mihalis szilárdan hisz a fenntartható vízhasználatban, gazdasága mindig is a csepegtető öntözésre támaszkodott – fotók : pipelife.com

Kevesebb karbantartás a gazdáknak

A Michalis farmján korábban üzembe helyezett öntözőrendszer hajlamos volt a dugulásra, ami csak tovább növelte a feladatok sorát. A csövek mechanikus tisztítása vagy átöblítése korábban általános és időigényes munkák voltak, azonban ezek csak átmeneti megoldást kínáltak.

Alternatív precíziós öntözési technológiát keresve Mihalis érdeklődni kezdett a Pipelife megközelítése iránt. Annak érdekében, hogy időt és energiát takarítson meg a gazdálkodók számára, a Pipelife minden szükséges lépésnél segít, a személyre szabott öntözőrendszer tervezésétől a telepítésig, a képzésig és a karbantartási tanácsadásig.

Konstantinos Akritanakis, a Pipelife kutatás-fejlesztési projektmenedzsere Mihalisszal együtt dolgozott

Konstantinos Akritanakis, a Pipelife kutatás-fejlesztési projektmenedzsere és Mihalisz együtt dolgozott a rendszeren – fotó: pipelife.com

Konstantinos Akritanakis, a Pipelife kutatás-fejlesztési projektmenedzsere Mihalisszal együtt dolgozott, és megerősíti, hogy a Pipelife-hez forduló gazdák panaszai a rendszer komplex karbantartásával kapcsolatban nem szokatlanok.

"Az egyszerűbb csepegtető vezetékeknél gyakori az eltömődés. Néhány gazdálkodó úgy véli, hogy a csepegtető csövek (ellentétben a szalaggal) kevésbé hajlamosak rá, de az igazság az, hogy az eltömődést a csepegtetővezeték belsejében fellépő turbulencia és az alulra helyezett csepegtető okozza. Nem a csepegtető mérete vagy kialakítása okozza az eltömődést, hanem az, hogy a víz hogyan halad át rajta." – összegzi.

vezeték

A nagy pontosságú rendszert úgy tervezték, hogy gyakorlatilag karbantartásmentes legyen – fotó: pipelife.com

A nyomáskompenzált öntözés előnyei

Két évvel ezelőtt Mihalis farmján a korábbi öntözőrendszert 1,6 km hosszan a Pipelife lapos csepegtető vezetékei váltották fel, amelyben 6400 lapos PC csepegtető található, állandó 2 l/h áramlási sebességgel. A nagy pontosságú rendszert úgy tervezték, hogy gyakorlatilag karbantartásmentes legyen. Képes kiegyenlíteni a nyomást 0,4 és 4 bar között, így az optimális vízmennyiséget juttatja mindig, függetlenül a helyi domborzattól.

"Csak néhány beszállító tud olyan megoldást kidolgozni, amely nagy pontosságot biztosít széles nyomástartomány mellett, mert ez sok munkát, tapasztalatot és átfogó tesztelést igényel" – magyarázza Konstantinos.

Büszkék vagyunk optimalizált csepegtető kialakításunkra, mivel célunk, hogy a gazdálkodóknak olyan megoldásokat kínáljunk, amelyek felülmúlják várakozásaikat."

Ez a harmadik szezon, amikor Mihalis a Pipelife öntözőrendszerére támaszkodik. Megjegyzi, hogy nem volt nyomásváltozás, minden növény növekedése egyenletes volt, a hozam elérte a 18-20 tonna paradicsomot hektáronként. Mihalis azt is elismeri, hogy azóta sem gondolt arra, hogy változtasson az öntözési megoldásán.

"A rendszer nagyon jó – nem tömődik el, és a pontossága megfelelő. Csak elindítom a szivattyút és teljesen elfelejthetem az egészet. Most a termelésemre koncentrálok a csepegtető csövek helyett."

pipelife logó