A biokertben nagyon fontos, hogy olyan permetezőgépet használjunk, amelyikben korábban nem volt szintetikus anyag. A permetezés során ne csak a levelek színét, hanem a fonákát is érje a permetlé, ugyanis a legtöbb kórokozó vagy kártevő éppen itt él. A permetezések alkalmával csak megfelelő állapotban levő, tiszta permetezőgépet használjunk. A permetezőgépet és a szűrőt minden használat után mossuk ki alaposan, és így tegyük el a helyére. A permetlevek betöltése során használjunk szűrőt, mert a permetezőgép fúvókája könnyen eldugulhat a nagyobb frakcióktól.

A STIHL kínálatában többféle permetezőgép megtalálható. A nagy teljesítményű, professzionálisan használható permetezőgépek a gyümölcs-, a szőlő- és a zöldségtermesztésben remekül helytállnak, míg a kézi permetezők a növényvédelem és tápanyagkijuttatás területén is nagy segítséget nyújtanak a felhasználónak. A test alakjához igazodó hátpárnának köszönhetően a gépek kényelmesen használhatók, és hosszabb munkák esetében sem okoznak kellemetlenséget a viselőjüknek.

STIHL permetező

STIHL permetezőgép – fotó: STIHL

A biokertekben használható kén- és réztartalmú szerek

A kéntartalmú szerek a különböző levélbetegségek és lisztharmat esetén ajánlottak, de ezen kívül levélatka-gyérítő hatással is rendelkeznek. Fontos tudnunk, hogy a kén 0,2% koncentráció felett károsítja a katicabogarakat, a ragadozó poloskákat, valamint a ragadozó atkákat, melyek egytől egyig a kert hasznos lakói. Kéntartalmú szerek például a Kénkol 800 SC, a Kumulus S. A réztartalmú szerek a gombás és a baktériumos betegségek ellen hatásosak, kivéve a lisztharmatot. Rézszulfát hatóanyagú, biokertekben használható szer például a Bordói lé, a Rézgálic, a Rézszulfát és a Cuproxat FW.

Olajemulziók, növényi kivonatok

Az olajemulziók a tél végi lemosó permetezések során alkalmazhatók a leghatékonyabban. Fontos, hogy még virágzás előtt használjuk őket, mert alkalmazásuk a virágzás után a gyümölcsök ízbeli romlását, foltosodását okozhatja. A növényi olajok két csoportra oszthatók, éteres- és zsíros olajokra. Zsíros olaj készül például a lenmagból, a tökmagból, a napraforgómagból és a kendermagból. Hasznos szerek a kiskertekben az ásványolajok, amelyek a hatásfokozó permetező segédanyagokhoz tartoznak. Azért kedveltek, mert elősegítik a permet egyenletes eloszlását, valamint segítik a permetszer levélen való megtapadását, gyorsítják az egyes hatóanyagok jobb felszívódását, és javítják a különböző készítmények keverhetőségét. Roncsolják a rovarok kültakaróját borító viaszréteget és eltömítik a rovarok légzőnyílásait, ezért önállóan is alkalmazhatók az atkák és a kaliforniai pajzstetű ellen lemosószerűen, legkésőbb a rügyfakadáskor. A növényi kivonatok hatásosan alkalmazhatók a különböző szívókártevők ellen, így például a levéltetvek, a pajzstetvek, a tripszek és a levélbolhák ellen.

Stihl kézi permetező

STIHL kézi permetező – fotó: STIHL

Védőfelszerelések a permetezés során

A permetezés során fontos a megfelelő védőfelszerelés, a STIHL termékei között mindenki megtalálhatja a számára legpraktikusabbat és legkényelmesebbet. Ne feledkezzünk meg a védőszemüveg, a védőkesztyű és a védőcipő viseléséről, de kalapot is érdemes felvennünk. A permetezést ne végezzük a száraz, forró déli órákban, szeles időben, és akkor se, ha esőre van kilátás. Vezessünk permetezési naplót, hogy nyomon tudjuk követni a permetezéseinket. Jegyezzük fel a permetezés pontos időpontját, a felhasznált szert vagy szereket, és hogy milyen növényeken alkalmaztuk.

permetező

STIHL permetezőgép – fotó: STIHL

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!