Törökország: az USDA előrejelzése szerint 4,77 millió tonna almát takaríthatnak be a világ második-harmadik legnagyobb almatermesztő országában – írja a fruitveb.hu

alma

Az idei szezonra jelentős ültetvényterület érte el a termőkort – fotó: pixabay.com

A török almatermesztés az elmúlt hat évben folyamatosan bővült

A lista élén Kína áll a maga átlagában 40 millió tonna körüli termésével, mögötte a dobogó második-harmadik fokán az Egyesült Államok és Törökország osztozik 4,2-4,8 millió tonna közötti megtermelt mennyiséggel.

A török almatermesztés az elmúlt hat évben folyamatosan bővült a modern ültetvények előre törésének eredményeképpen, az idei szezonra pedig jelentős ültetvényterület érte el a termőkort. A kedvező időjárás miatt a termés volumene és a minőség nagyon jónak ígérkezik, a tavalyi 4,49 millió tonna után az USDA prognózisa szerint 4,77 millió tonnás termés várható.

Kiemelkedő a Starking mennyisége

Törökországban - köszönhetően a változatos földrajzi adottságainak - több száz almafajtát termesztenek, de ezek közül csak néhány kerül nagy mennyiségben piacra. A legfőbb fajták közé tartozik a Starking, a Golden, az Amaszia és a Granny Smith – ezek együttesen adják a teljes termés 75%-át. Még a fő fajták közül is kiemelkedő a Starking 38%-os részaránya, ami a tavalyi szezonban 1,77 millió tonna körüli termést jelentett.

Érdekesség, hogy az utóbbi idényekben annak ellenére nőtt folyamatosan a Starking és a Golden volumene, hogy az ültetvényterületük eközben zsugorodott.

A feltörekvő fajták között az olyan piros héjú, édes fajták dominálnak, mint amilyen a Starkrimson, a Scarlet Spur és a Red Chief. Ennek oka, hogy bár a törökök frissen elfogyasztják a belföldön megtermelt alma 80%-át, még jelentős exportőrök is: fő célpontjaik India és Oroszország, és a közeljövőben a Közel-Keleten is nagyobb áttörést terveznek, ahol ezeket a fajtákat kedvelik.

alma

Törökországban - köszönhetően a változatos földrajzi adottságainak - több száz almafajtát termesztenek – fotó: pixabay.com

A legfőbb termesztőkörzetek délnyugaton találhatóak

Törökország délnyugati részén találhatók a legjelentősebb árutermelő körzetek: Anatólia középső tájain és a Mediterrán régióban. A körülbelül 170 ezer hektáron folytatott termelés 45%-a három fő körzetből érkezik (Iszparta, Karaman és Nigde).

Iszparta a legnagyobb, ahonnan átlagosan évi 730 ezer tonna körüli mennyiség terem.  A második legnagyobb régió Karaman, ahol átlagosan 500 ezer tonna almát termelnek évente, ez adja az exportra szánt volumen legnagyobb részét.

Az országban a körte és a csemegeszőlő társaságában az alma számít az egyik legjövedelmezőbb gyümölcskultúrának, amit az utóbbi időszak nagy modernizációs hulláma ellenére is még mindig sok helyen termesztenek extenzív ültetvényeken.

Csak a termés 5-10 százaléka kerül exportra

Az USDA prognózisa szerint a tavalyi 4,1 millió tonnás belföldi fogyasztás az idei szezonban 4,35 millió tonnára bővül. Törökországban 30-35 kg között ingadozik az alma éves fejenkénti fogyasztása, összehasonlításképpen: Magyarországon ez 10-13 kg/fő/év közötti.

Jellemzően a termés 70-75%-a kerül friss fogyasztásra, 20% körüli részét dolgozzák fel almalének, konzervipari termékekben, ecetnek vagy aszalványnak, csak a termés 5-10%-a kerül exportra. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően Törökország 1 millió tonna feletti hűtőtároló-kapacitással rendelkezik.

alma

Az országban a körte és a csemegeszőlő társaságában az alma számít az egyik legjövedelmezőbb gyümölcskultúrának – fotó: pixabay.com

Kereskedelem: nő a kereslet

Az USDA előrejelzése szerint a török almaexport - feltételezve a környező országok megnövekedett keresletét - ebben a szezonban 420 ezer tonna körül alakul majd, ami várhatóan új rekordot jelent a tavalyi 398 ezer tonna után.

Törökország almaexportja az utóbbi évtizedben a 10-szeresére nőtt, amiben az is szerepet játszott az ültetvények, a tárolók és logisztikai infrastruktúra modernizálása mellett, hogy a fő exportpiacai viszonylag közel találhatók.

A legfontosabb kereskedelmi partnere India, ahová tavaly 110 ezer tonna körüli mennyiséget szállítottak, főleg Red Delicious fajtát. Oroszország is fontos partner 18%-os részesedésével, de Szíria (16%), Irak (13%) és Líbia (12%) is jelentős piacok.