A siófoki díjátadón ott volt az Agroinform.hu is, ahol Vajda Beáta, Syngenta marketingvezetője, Varga Zoltán kampánymenedzser, Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára és Horváth Tamás, a Syngenta fejlesztőmérnöke tartott szakmai előadásokat. A borokat Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a verseny elnöke értékelte.

Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről. Ezek közül 315 fehér-, 128 vörösbor, 93 rozé, 2 siller, 1 pedig pezsgő.

A remekül bemutatkozó 2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát, ebből 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott.

„A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre magasabb minőséget képviselő borok iránt. A magyar szőlőtermesztés és borgazdálkodás fejlődése jól lemérhető a Syngenta borversenyein – hangsúlyozta Vajda Beáta. A gazdálkodók tudatos, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek egészséges szőlőt eredményeznek, és minőségi alapanyagát jelentik a borkészítésnek. Ha az időjárás is megfelelő, akkor olyan kiváló termést könyvelhetünk el, mint az elmúlt évben.”

bor

A SynVino-díjasok: a tokaji Tokajicum Borház, a szekszárdi Schieber Pincészet és a badacsonyi Varga Pincészet vezetői, valamint a tolnai Tomolik Pincészet tulajdonosa és felesége – fotó: Syngenta

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser kifejtette: növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári kemény tél, a tavaszi fagyok, a későbbi szárazság és a néhány borvidéket sújtó jégverés ellenére. A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák. Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és intenzíven meg kellett kezdeni a védekezéseket. Ezenkívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, amely szintén kihívást jelent a szőlőtermelők számára.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen elmondta: a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát, amely magasabb az azt megelőző évinél. Tavaly összesen 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ugyanakkor a minősége is kiemelkedően jó.

Horváth Tamás fejlesztőmérnök többek között arról beszélt, hogyan befolyásolják a klimatikus tényezők a növényvédelmi munkát. Szólt a kijuttatás szerepéről is, valamint ismertette a Syngenta növényvédelmi javaslatait.

Az idei borversenyre

rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkeztek

– így értékelte a mezőnyt Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes bort először kóstolhattunk, amelyek még sok szép eredményt érnek el a jövőben” – mondta el.

bor

Rekordszámú nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről: 315 fehér-, 128 vörösbor, 93 rozé, 2 siller és 1 pezsgő – fotó: Syngenta

„Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes területéről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az eredményeiről.

Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő helyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizlingszilváni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es – vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legrégebbi – 2007-es – Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt” – ismertette a részleteket a zsűrielnök.

A SynVino-díjas borok

A siófoki díjátadón ebben évben a legmagasabb pontszámot kapott borokat a zsűri SynVino-díjjal jutalmazta. Az elismerést a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora érdemelte ki.

Nagyarany elismerést kapott a Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, a Fitomark 94, a Royal Tokaji Borászat, a Tokaji - Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tomolik Pincészet egy-egy bora. A zsűri ezenkívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél-elismerést is odaítélt a készítőiknek.