Kutatók a növényekből kivonható olajoknak számos új, környezetbarát, biológiai növényvédő szerként történő alkalmazását tárták fel.

Bizonyították, hogy kiskertekben bizonyos illatokat kibocsátó növények a megvédendő kultúrák mellé ültetve aktivizálják az utóbbiak védekező génjeit, így önmagukban is képesek távol tartani a rovarkártevőket a célnövényektől. Ezt a hatást a növényvédelmi szaknyelv „lehallgatásnak" nevezi.

A rózsaolajjal kezelt paradicsomon csökkent a lepkék és atkák kártétele

A rózsaolajjal kezelt paradicsomon csökkent a lepkék és atkák kártétele – Fotó: Shutterstock

A Tokiói Egyetem tudósai – Gen-ichiro Arimura professzor irányításával – 11 növény hatását elemezve megállapították, hogy a terpenoid vegyületekben (különösen β-citronellol-ban) gazdag, esszenciális rózsaolaj (REO) a paradicsomnövényekre permetezve aktivizálja azok védekező génjeit, és vonzza a kártevők ellenségeiként működő parazita rovarokat – írja a eurekalert.org.


A rózsaolajjal kezelt növényeken bizonyos lepkék és atkák kártétele több mint 40 százalékkal csökkent, ami az jelenti, hogy ez az olaj a paradicsom esetében jórészt helyettesítheti a mérgező peszticidekkel való kezelést. A japán professzor szerint ezek az eredmények új utat nyitnak a biológiai növényvédelem számára.

A Tokiói Egyetem kutatási eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban tették közzé.