Korábban megfogalmazott céljai továbbra is változatlanok: a növekvő környezetvédelmi elvárásoknak és az újabb piaci kihívásoknak megfelelő innovatív megoldásokkal hozzájárulni a hazai burgonyatermesztés biztonságának és jövedelmezőségének megteremtéséhez. Mindezt szem előtt tartva cégünk ez év tavaszától egy felszívódó réztartalmú folyékony növénykondícionáló, biostimulátorral bővítette széles növényvédelmi kínálatát. Az új készítmény neve: SERGOMIL-L 60, amely kivételes élettani hatásai mellett figyelemre méltó gomba- és baktériumölő mellékhatással is rendelkezik.

Mit kell tudni a SERGOMIL-L 60 hatásáról ?

A legjelentősebb különbség a hagyományos réztartalmú szerek és a SERGOMIL-L 60 között az, hogy ebben az új készítményben a réz, a szokásosan ismert Cu2+ kationos forma helyett egy olyan komplex molekula formájában van jelen, amely nem tud kikristályosodni, ennek köszönhetően a felszívódás a növényi szemipermeábilis hártyán keresztül akadálytalanul mehet végbe. Ezt a nem-ionos formában lévő Cu-molekula-komplexet a növények mind a levélen, mind a gyökéren keresztül könnyen felveszik és azon belül minden irányban jól szállítják. A felvett réz stimulálja a polifenol és fitoalexin típusú vegyületek képződését, melyek a növény ellenálló képességének fokozódása szempontjából alapvetően szükségesek. Az intenzívebb sejtnedváramlás miatt a növények valamennyi energiatermelő folyamata felélénkül (biostimulátor hatás). Ennek következtében nem csak a réz-hiányos tünetek megszüntetése és megelőzése válik lehetővé (mikroelem pótlás), hanem növények saját immunrendszerének stimulálása révén jobban ellenáll a káros külső behatásoknak, így a gombás, baktériumos fertőzéseknek és az egyéb stresszhatásoknak is (fungicid, baktericid mellékhatás).

A SERGOMIL-L 60 alkalmazása burgonyában

Annak ellenére, hogy a burgonya réz hiány vonatkozásában a kevésbé érzékeny növények csoportjába tartozik, leveleinek szöveti felépítése miatt (C3-as típus), csak korlátozott mértékű fotoszintézisre képes. Mivel a fotoszintézisben kulcsszerepe van a réznek, ezért a burgonya növény fotoszintetikus aktivitásának erősítésére a SERGOMIL-L 60 fentebb részletezett tulajdonságait (biostimulálás, fungicid mellékhatás) is kihasználva, a sorok záródása előtt, majd azt követően legalább két alkalommal blokkszerűen alkalmazva sikeresen illeszthető a növényvédelmi technológiába.

  • Vízoldható Cu tartalma: 5,5 % (w/w)
  • Javasolt dózisa permetező szerként kijuttatva 1,5-3,0 liter/ha, csepegtető öntözéssel, pedig 2,0-3,0 liter/ha. A kezeléseket szükség szerint 10-15 napos intervallumban javasolt megismételni.
  • Alkalmazása során túlzott Cu adagolásból vagy kedvezőtlen só kiválásból adódó fitotoxikus tünetektől nem kell tartani! Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap.
  • Keverhetőségére vonatkozóan fontos, hogy kerüljük az erősen lúgos kémhatású készítményekkel, más lombtrágyával és réztartalmú szerekkel történő együttes kijuttatást. Egyéb esetekben keverési próba elvégzése, ill. a tankkeverék mielőbbi kipermetezése javasolt.
  • A készítmény burgonya mellett szántóföldön, szőlő és gyümölcs, valamint egyéb zöldség kultúrában egyaránt felhasználható.

Próbálja ki Ön is a SERGOMIL-L 60–t és győződjön meg kiváló tulajdonságairól és sokoldalú felhasználhatóságáról saját gazdaságában is!

Dr Magyar László
www. summit-agro.huA Summit-Agro komplex növényvédelmi technológiája burgonyában