Az ország egyik legjobb szaktanácsadója, Kujáni Lászlóné küldte azt az SMS-t, melyben csonthéjasokban monília elleni kezelést javasol: „Csonthéjasokban monília ellen: Orius+Merpan, Riza+Merpan. Cseresznye, meggyben: Chorus, FolicurSolo+Merpan.”

A hűvös, csapadékos napok sajnos aktuálissá tették az előző, a moníliáról és a tafrináról szóló felhívásokat. Szomorú tény, hogy a termelőknek ajánlott gombaölők közül csak Chorus 50 WG a III. kategóriás. Szerencsére ez egy felszívódó gombaölő, és a jelenlegi hűvös időjárásnál is kiválóan működik.)

Lassan készen lesznek a palánták, és az ágyásokba kerülnek, ahol számíthatunk a talajlakó kártevőkre. Nem tizedelte őket a tél, és a jelenlegi talajhőmérsékletnél már a felszínhez vándoroltak, táplálékot keresnek.

kártevő

Számíthatunk a talajlakó kártevőkre

Aki ágyást tud váltani, az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést. A fertőzött parcellában pedig folyamatos gyomlálással ki lehet éheztetni a kártevőket. Ide akár mustárt is vethetnek, mert az jelentősen gyéríti a káros talajlakókat, később pedig beforgatva zöldtrágyaként hasznosul.

kártevő

A fokhagyma riasztó hatású a talajlakó kártevők számára

Aki a régi az ágyásban kezdi a tavaszi munkákat, az próbálkozzon a riasztó hatású fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztesvetéssel, vagy a salátával és a kerti szarkalábbal, melyek kicsalogatják a lárvákat. Hasonlóan gyűjtenek a félbevágott krumpligumók is. A vágási felülettel lefelé kell a talajba tenni, a védendő növény vagy facsemete mellé. Időnként szedjék fel, az odagyülekező pajorokkal, drótférgekkel együtt.

Aki jobban bízik a növényvédő szerekben, az a vegyszeres talajfertőtlenítéssel oldhatja meg a kérdést. Egyre többen kénytelenek ehhez az eszközhöz nyúlni, és egyre több kérdést kapok a készítményekkel kapcsolatban.

A Force 1,5 G-t évek óta ismerjük, Bomber 1,5 G néven is kapható. A csemeték telepítése előtt, illetve 7,5-10 g/m2 dózisban sorkezelésre használható számos gyümölcs- és zöldségkultúrában. A fiatal lárvák ellen hatásos.

A Basamid G a növényparazita fonálférgek egyetlen rovarölő szere, de a drótférgek és a cserebogárpajorok ellen is hatásos. A talajból fertőző gombák (pl. gyökérfekély, palántadőlés) és a magról kelő egy- és kétszikű csírázó gyomnövények ellen is bevethető. Ezért nevezik általános talajfertőtlenítő szernek. A széles hatásspektruma vissza is üthet, ugyanis az elvetett magvakat is károsíthatja. A talajhőmérséklettől függően fejti ki hatását, mellékelem a részletes technológiai leírását.

kép

Lárvakártétel

Érdemes a fertőtlenített ágyás több pontjáról talajmintát venni, összekeverni, és ebbe zsázsát vagy salátát vetni. Amennyiben ezek szépen, egészségesen csíráznak, növekednek, már kiszellőzött a talajunk, vethetjük a tavasziakat. (Az istállótrágya csökkenti a fertőtlenítő hatását, ezért közvetlenül a talajfertőtlenítés előtt vagy után ne trágyázzunk.) A granulátumból keletkező mustárgáz igen veszélyes, üvegházban, fólia alatt 3 napos munkaegészségügyi várakozási idővel kell számolni.

A fenti két készítmény gázosodva hat, tehát a talajnak aprómorzsásnak és nyirkosnak kell lennie. A granulátumokat egyenletesen az előkészített felületre kell kiszórni, majd kézi vagy rotációs kapával 10-15 cm-re bedolgozni. Fóliatakarással vagy felszíni öntözéssel visszafoghatjuk az illékony gázokat. Egyenletesebbé tehetjük a kijuttatást, ha pl. száraz homokkal keverjük össze a granulátumokat, így könnyebben adagolhatóak.

A Belem 0,8 MG, mely Picador 0,8 MG néven is forgalomban van, kiskerti felhasználása esetén 10 m2-re 12 grammot kell kijuttatni. Burgonyában, paradicsomban, káposztafélékben (fejes káposzta, kelkáposzta, vöröskáposzta) és gyökérzöldségekben (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, gumós zeller, cékla, torma) a vetés, illetve ültetés előtt vagy azokkal egy menetben kell a rovarölő talajfertőtlenítő szert kijuttatni és a talajba dolgozni.

A vetés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való teljes fedettségét, a talaj felszínére szóródott granulátumok maradéktalan összegyűjtését és eltávolítását. Kontakt hatóanyaggal rendelkezik, és egy szezonban csak egyszer használható.

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Növényvédelmi előrejelzésekért, növényvédelemmel kapcsolatos hírekért, részletes rajzási táblázatokért és a teljes hazai növényvédőszer adatbázisért kattintson az Agroinform.hu/novenyvedelem oldalra.