A globális felmelegedésnek bizonyos pozitív hatásai is lehetnek - írja a thedrinksbusiness.com

szőlőültetvény

Az ország borexportból származó jövedelme 2021-ben meghaladta a 26 millió dollárt – fotó: pixabay.com

A svéd állami szervek különböző eszközökkel támogatni kezdték a bortermelés ötletét

Bortermelők és kereskedők az utóbbi évtizedekben felfigyeltek arra, hogy ez a jelenség a szőlőtermesztést skandináv országok – különösen Svédország – egyes körzeteiben is lehetővé teszi, amivel kezdetben csak hobbikertészek próbálkoztak. Ugyanakkor a bortermelők folyamatosan keresik a szőlőtermesztésre alkalmas hűvösebb klímájú területeket.

A kezdeti sikereken felbuzdulva a svéd állami szervek különböző eszközökkel támogatni kezdték a bortermelés ötletét, illetve megvalósítását, és ennek eredményeként az ország borexportból származó jövedelme 2021-ben meghaladta a 26 millió dollárt, ami meglepő eredmény egy olyan országban, ahol 20-30 évvel ezelőtt még egyáltalán nem létezett szőlőtermesztés.

rizling

A bortermelők folyamatosan keresik a szőlőtermesztésre alkalmas területeket – fotó: pixabay.com

A fontosabb szőlőbetegségekkel szemben rezisztens szőlőfajtákat lehet telepíteni

A termelés és forgalmazás résztvevőinek azonban szigorú feltételeket kell teljesíteniük, igazodva az alkoholforgalmazás állami monopóliumának előírásaihoz. Az is ki van kötve, hogy csak a fontosabb szőlőbetegségekkel szemben rezisztens, azaz kevés peszticidhasználatot igénylő szőlőfajtákat szabad telepíteni.

Ilyen, alkalmas fajta lehet a Rizling és a Pinot Gris keresztezése. A szőlőtermesztés beindításával egyébként a többi skandináv országokban is próbálkoznak, aminek elsősorban a vetésszerkezet bővítése szempontjából van jelentősége.