A Kenja® a Belchim új és innovatív terméke, amelyet partnerükkel az Ishihara Sangyo Kaisha Biosciences-elegyüttműködve fejlesztettek ki. A Kenja® egyedülálló tulajdonságaival új megoldást kínál a gazdálkodók számára a növények hatékonyabb védelme érdekében, maximálisan ügyelve a környezeti terhelés csökkentésére.

Hatásmódját tekintve az izofetamid a kórokozók sejtjébe behatolva a szukcinát-dehidrogenáz (SDHI) enzim működését gátolja a mitokondriumokban. Az SDHI a mitokondriális elektrontranszport lánc kulcsfontosságú enzimje, amely befolyásolja a légzési lánc által termelt energia (ATP) felhasználását a Krebs ciklusban. Az SDHI enzim gátlása a kórokozók elpusztulásához vezet.

Egyedülállóan rugalmas molekulaszerkezete egyedi tulajdonságokat kölcsönöz neki, ami megkülönbözteti a hatóanyagcsoport többi tagjától. Ez a tulajdonság az SDH enzimhez való biztosabb kapcsolódást segíti elő.

kórokozó

Az izofetamid jobban alkalmazkodik a gomba szubsztrát kötőhelyeinek sokféleségéhez – ábra: Belchim

A szerkezeti tulajdonságának köszönhetően az izofetamid jobban alkalmazkodik a gomba szubsztrát kötőhelyeinek sokféleségéhez (Kulcs-zár elmélet). Ez a tulajdonsága ideálissá teszi a rezisztencia kialakulása elleni küzdelemben is. Elővigyázatossági intézkedésként és a rezisztencia kialakulásának hosszú távú stratégiája szempontjából azonban továbbra is javasolt az eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagokkal rotációban és/vagy kombinációban történő felhasználás.

A Kenja® kiemelkedően hatékony az Ascomycetes (pl:. Szklerotínia sp., Moníliasp.) és a Deuteromycetes (pl: Botrytis sp.) csoportba tartozó gombák ellen. A Kenja® felhasználható szőlőben szürkepenész, valamint csonthéjasokban (cseresznye, meggy, kajszibarack) monília ellen.

szürkepenész és monília ellen szőlő, kajszibarack és cseresznye kultúrákban

Engedélyezett kultúrák

Kultúra Betegség Kijuttatási idő Kezelések száma Két permetezés
közötti időtartam (nap)
Dózis (l/ha) Permetlé (l/ha)
Cseresznye, meggy, kajszibarack monilíniás virág- és hajtáselhalás fehér- illetve pirosbimbósállapot kezdetétől (BBCH 57)virágzás végéig (BBCH 69) 2 9 0,7 l/10000 m²lombfelületmax. 0,9 l/ha 500-1000
Szőlő (bor, csemege) szürkepenész virágzás kezdetétől (BBCH 61) zsendülésig (BBCH 85) 2 21 1,07 l/10000 m² lombfelület max. 1,5 l/ha 400-1000

Felhasználása szőlőben: Az izofetamid a szürkepenész életciklusának minden szakaszára hat. Legyen szó aspóra csírázásáról, a csírázási tömlő növekedéséről, a micélium növekedéséről vagy a gomba sporulációjáról. Az izofetemid képes gátolni a gomba fejlődését. Ennek köszönhetően kíváló hatékonyság figyelhető meg a szántóföldön és az ültetvényekben. Szőlőben (bor, csemege) a szürkepenész elleni védekezést előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel virágzáskor, fürtzáródás előtt közvetlenül, illetve a zsendülés időszakában javasolt elvégezni.

Felhasználása cseresznyében, meggyben és kajszibarackban: a moníliniás virág és hajtáselhalás ellen a permetezéseket a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállásakor a virágzás időszakában megelőző jelleggel, még a tünetek megjelenése előtt szükséges elvégezni.

Milyen előnyőket nyújt a Kenja® használata:

  • Flexibilis molekulastruktúra
  • Hatékony a botritisz ellen
  • Transzlamináris mozgás a növényben
  • Kiváló esőállóság
  • Hosszú hatástartam
  • Rugalmas felhasználhatóság
  • Magas hatékonyság

Németh Tamás
Szakmai vezető
www.belchim.hu