Sok tanulsággal szolgált ez az év is, gondoljunk csak a lisztharmatokra. Az idei forró aszályban is életben maradtak, szaporodtak, sőt a nyár végén megjelenő esőkben még erősödött is a fertőzésük, pl. a szőlőn – írja Zsigó György legújabb növényvédelmi felhívásában.

Most még érzékenyek a kazmotéciumok, elpusztíthatjuk ezeket a gombaképleteket

Az Otelló tőke levelein a nyáron alig mutatkozott a lisztharmat, és a fürtök is egészségesek maradtak. A napokban készült fotón viszont már az egész levélfelületre kiterjedő, azt a gombafonalaival szürkén beborító telepét láthatjuk.

Otelló szőlő

Az Otelló tőke levelein a nyáron alig mutatkozott a lisztharmat, ma az egész levélfelületre kiterjedő, azt a gombafonalaival szürkén beborító telepét láthatjuk – fotó: Zsigó György

Az alábbi fénykép 2012-ben készült ugyanazon a növényen. Ebben az évben már 09. 21-én megjelentek a levélen azok az apró göbök, melyek belsejében bújnak meg a tavaszi fertőzést indító ivaros spórák. A sárga színűek mér éretlenek, ezeket még permetezéssel gyéríthetjük. Idővel vastag falúvá és feketévé alakulnak. Ezek már kibírják a növényvédő szereket és a hideget is. A göböcskék (kazmotécium a tudományos nevük) az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, támberendezésre, és tavasszal innen lövik ki a fertőzést beindító spóráikat.

szőlő

A kazmotéciumok az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, támberendezésre, és tavasszal innen lövik ki a fertőzést beindító spóráikat – fotó: Zsigó György

Szüret után, még lombhullás előtt, az Otelló szőlősgazdájának is érdemes felvenni a permetezőgépet és elvégezni a kénes vagy még inkább a kénes-olajos lomblemosást, mellyel már tehát a jövő évi termést védi. Több kombinált készítmény is engedélyezett, pl. az Agrokén, a Nevikén és a Nevikén Extra. A Vitisan SP „bioszer", ez is szépen letisztítja a lisztharmatos leveleket.

Tehát most még érzékenyek a kazmotéciumok, elpusztíthatjuk, szó szerint lemoshatjuk ezeket a gombaképleteket. Ne feledjék, hogy nem a szomszédból, hanem elsősorban a saját tőkénkről támad tavasszal a lisztharmat. Mindenki a saját lisztharmatáért felelős!

Vigyázzunk a cserepes dísznövényekre, a tárolóhelyiségben tovább terjedhetnek a károsítók

Lassan fel kell készülnünk a cserepes dísznövények betárolására is. Csak a pajzstetűtől, a levéltetűtől, az atkától és a gombabetegségektől mentes növényeket szabad teleltetni. A tárolóhelyiségben tovább szaporodhatnak, sőt terjedhetnek is a felsorolt károsítók. Kényelmes eljárás a Mospilannal végzett beöntözés. Az előírt töménységgel dolgozzanak. Csak a szabadba kivitt növényeknél alkalmazzák, így megakadályozhatjuk az kipárolgásból eredő estleges mérgezéseket. Tegyünk a cserepek alá tálat, és tartsuk távol a háziállatokat.

Az atkák szívogatásától egyöntetűen fakulnak, szürkülnek a leander levelei (lásd a fotón, alul a szívogatott levél színét és felül a fonákját).

leander

Az atkák szívogatásától egyöntetűen fakulnak, szürkülnek a leander levelei – fotó: Zsigó György

Az atkák nem rovarok, őket nem pusztítja el a Mospilan. Ellenük többször, váltogatott atkaölő szerekkel permetezzenek. Tavaly óta ennyi III. kategóriás maradt: Nissorun 10 WP, Ortus 5 SC, Floramite 240 SC és a Fazilo. Tapadásfokozó segédanyagot is tegyenek a viaszos vagy szőrös levelű dísznövények permetlevébe. Ha csak néhány cserepes dísznövényünk van, akkor a kézi tisztogatás is segíthet.

A kerti madarak hasznáról már többször írtam. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján a mikor és mivel etethetünk kérdésekre is választ kaphatunk. Eddig máshogy tudtam, és a korábbi években Önöknek is máshogy javasoltam! Számomra is új információ volt Az etetés folyamatosságáról szóló fejezetük. Érdemes elolvasni, még nem késtünk el az etetőtálak és a cinkegolyók kihelyezésével.

Többször utaltam az ÖMKI munkájára, a honlapjukra. A házikerteseknek írt és ingyenesen letölthető kiadványaikra, a biotermesztők számára átalakított növényvédelmi felhívásaikra, a hírleveleikre stb. Szeptember 30-án a kutatóikkal együtt én is részt veszek a Kutatók Éjszakája programban. Az óbudai Selyemgombolyító műemléképületében, este 6 és 8 óra között várjuk Önöket, többek között a talajos, a szőlészeti, a kertészeti, a komposztálási, az ősgabonás, az állattenyésztési és a növényvédelmi „állomásokon".