Az elmúlt 7 napban szélsőségesen alakult a csapadék eloszlása, mennyisége 0-70 mm között mozgott. A hirtelen lezúduló zivatarok néhol kisebb mennyiségű jéggel érkeztek. 30 napos átlagban 15-130 (!) mm eső esett. Ehhez 2-3 fokkal az átlag feletti középhőmérséklet kapcsolódott (18-20 °C), a napi párolgás 3-4 mm.

Fenológia

A területek, fajták között vannak ugyan különbségek, de az ültetvények nagyjából a teljes virágzás és a virágzás vége körül tartanak, egyes fajtáknál pedig már a frissen kötött bogyókezdemények is láthatóvá váltak. A fagykárt szenvedett területeken igyekszik regenerálódni a növény, de ezeken a helyeken csak a termés töredékére lehet számítani – írja a nak.hu 23. heti szőlővédelmi előrejelzésében.

szóló

Folyamatosan zajlik a sorközök kaszálása – fotó: pxhere.com

Szőlészeti munkák

Zajlanak a hajtásbefűzések, -válogatások. Fontos, hogy a befűzéssel tanácsos megvárni a virágzás végét annak érdekében, hogy az zavartalanul végbe mehessen. Szép fürtszámok, eddig jó kötődési arányok tapasztalhatók.

A 4. kezelés körül járnak a gazdák, amely szokatlanul sok, tavaly ilyenkor még csak a 1-2. kezelést végezték. Ennek oka a rendkívül korai fakadás (bár április 14-25. között nem fejlődött semmit a növény az átlag 7-8 fokos hőmérséklet mellett). A tavalyi év jelentős termésvesztesége miatt a gazdák most a prevencióra törekednek. Folyamatosan zajlik a sorközök kaszálása is.


Gombabetegségek

Lisztharmat

A legtöbb tünetet ÉK és DNy-Magyarországról jelezték, ahol már a konídiumos alakok okoznak további fertőzéseket. A fertőzésveszély mértéke egy-egy zápornál pár órára leesik 80%-ra (de ez is magas kockázat!), de utána visszaáll 100%-ra, ezért folyamatos védelmet kell biztosítani! Amennyiben hagyjuk a friss bogyókezdeményeken a gombát felszaporodni, később nagyon nehezen tudjuk megállítani. Ha a lombot tünetmentesen tartjuk a fürtkezdemények biztonságban lesznek.

Javasolt hatóanyagok:

  • kén
  • fluxapiroxad
  • mefentriflukonazol

Peronoszpóra

A peronoszpóra számára nagyon kedvező a párás, nedves, meleg környezet! Tünetekről szóló jelzés eddig kevés helyről érkezett, de ez ellen a betegség ellen is folyamatos védelemre van szükség.

Javasolt hatóanyagok:

  • ditianon
  • dimetomorf+ametoktradin

Botritisz

A szőlő most van a legérzékenyebb fenológiai stádiumban, hiszen a pártasapkák lehullásával kisebb sebhelyek keletkeznek, ahol a nekrotróf kórokozó könnyen támadhat. Most direkt ezekre a helyekre kell növényvédő szert kijuttatni, ne mulasszuk el!

Javasolt hatóanyagok:

  • pirimetanil

szőlő

A befűzéssel tanácsos megvárni a virágzás végét annak érdekében, hogy az zavartalanul végbe mehessen – fotó: pxhere.com

Kártevők

A tarka szőlőmoly lárvái több ültetvényben megtalálhatók, annak ellenére is, hogy az április 15. körüli gradációból származó lárvák a hidegben elpusztultak. Figyelni, csapdázni és védekezni kell a második nemzedék ellen!