Rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a folyamatos csapadék és magas páratartalom a gombák számára kedvező helyzetet teremt – írja a nak.hu, 25. heti szőlővédelmi előrejelzésében.

Meteorológia

Az elmúlt héten csaknem minden napra jutott valamennyi eső ! Egy hét alatt 10-110 mm eső esett; a legnagyobb mennyiségben az ország nyugati és északkeleti régiójában. A napi átlag hőmérséklet 20-21 °C, mely közel azonos az ekkor megszokottal. Az előrejelzés szerint a csapadék valószínűsége már egyre kisebb, a héten száraz, kánikulai meleg várható, 32-35 fokos napi maximummal!

térkép

Az elmúlt 7 nap csapadékösszege – forrás: met.hu

Fenológia

A szőlő szépen elvirágzott, kiválóan kötött. A bogyók rohamos tempóban fejlődnek, már a bors-borsó nagyságot is elérték (BBCH73-75)! Egyes fajtáknál a következő héten már a fürtzáródás közeli állapot várható!

Szőlészeti munkák

A gazdák a hajtásbefűzések végére értek, jelenleg az első csonkázások zajlanak. Lassan sor kerül a gyomirtásra is, hiszen a sok eső hatására nem csak a szőlő fejlődött rohamtempóban, hanem a gyomok is. Lényeges a soraljak tisztán tartása, művelése, gyomirtása, kaszálása! Van, ahol a 4., másutt már a 6. permetezésnél járnak – írja a nak.hu.


szőlő

A szőlő szépen elvirágzott, kiválóan kötött, a bogyók rohamos tempóban fejlődnek – fotó: pixabay.com

Gombabetegségek

Lisztharmat

Eddig csak kevés helyről jeleztek tünetet – főképp az alföldi ültetvényekből. A kockázat azonban 100%, csak egy-egy csapadék idején „esik le” néhány órára 80%-ra.

Javasolt hatóanyagok:

  • kén
  • fluxapiroxad
  • mefentriflukonazol

Peronoszpóra

Június elején már több területen is megjelentek az olajfoltok! Neszmély, Etyek, Mór, Balaton környéke, Eger, Mátra területein jelen van. Minden feltétel adott a számára: a csapadék, a magas páratartalom és a hőmérséklet is. A szőlő intenzíven növekedett, gyakori a vastag lombfal, a gyomos soralj és sorköz – így ebben a közegben nagyon gyorsan terjed és alakít ki újabb fertőzéseket!

Javasolt hatóanyagok:

  • ditianon+kálium-foszfonát
  • dimetomorf+ametoktradin

Botritisz tünetről egyelőre nem érkezett hír. A feketerothadás több ültetvényben jelen van, egyelőre a levélen jelentkeznek tünetei – olvasható a nak.hu összefoglalójában.

Kártevők

Megkezdte rajzását a tarka szőlőmoly második nemzedéke, ezért érdemes napi szinten jegyezni a fogásokat és ha kell, védekezni ellene!

Az intenzív növekedés miatt gyakran fordulnak elő hiánytünetek. A tervezésben sokat segíthet a virágzáskor vett levélminta eredménye. Ügyeljünk a P, K mellett most a Mg, Fe, Zn, Ca-szintekre is!