Nyár vége felé némi csapadékot is kaptunk, mely a szokásos augusztus 20-a utáni lehűléssel érkezett. Az alapvető súlyos vízhiány csökkentéséhez sajnos ez még kevés. Habár a 30 °C fok feletti nappali hőmérsékletek még visszatérnek, jó hír, hogy éjszakánként rendszeresen 20 °C fok alá csökken a levegő hőmérséklete.

A gyümölcsfáink korai levélhullással és terméshullással reagálnak a szárazságra, így leginkább élettani betegségekre lehetünk figyelmesek. A betegségek terjedését továbbra is gátolja a nedvesség hiánya. A kártevők között viszont még akadnak olyanok, melyek ellen szükséges a védekezés.

Almásokban védekezni kell az almamoly ellen

Az almásokban még mindig az almamoly (Cydia pomonella) elleni védekezés ad feladatot a növényvédősöknek. Egyre több a fertőzött gyümölcs. Mind az almásokban, mind a körtésekben megfigyelhető a lárva jellegzetes kárképe, de a birs és a dió sincsen biztonságban.

Betegségek tekintetében a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) erősödött, találni új fertőzéseket a hajtásvégeken, de ez a termésre már nincs hatással. A jövő évi kihajtáskor primer fertőzést okoz, ezért érdemes megakadályozni a nyár végi fertőzését. A varasodás (Venturia inaequalis) sem jelent már komoly veszélyt a termésre, inkább a kórokozó telelő alakja szaporodik fel.

alma

Az almamoly kárképe – fotó: Lepres Luca

alma

Az almamoly a körtét is károsíthatja – fotó: Lepres Luca

A csonthéjasokban továbbra is fertőz a moníliás gyümölcsrothadás

A csonthéjasok érése is befejeződik lassan. Azonban még szedik néhány őszibarack- és szilvafajta gyümölcsét. Ezekben a kultúrákban a moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia laxa, M. fructicola) fertőzése és kártétele emelkedik, melyre a nedvesség most különösen kedvező hatással van. Ráadásul a rovarkártétel nyomai behatolási kaput nyitnak a kórokozó fertőzéséhez, és ha a betegség megjelenik az állományban, akkor gyorsan terjed. Ebben a szakaszban már csak a szedés ütemezése és a gondos válogatás segít.

A szilvamoly (Grapholita funebrana) és a keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) rajzása kevésbé intenzív, de még így is bőven akad új fogás a kihelyezett csapdákban.

Őszi- és a kajszibarackban a sztigminás levéllyukacsosodás betegség (Stigmina carpophyla) a nyáron visszaszorult, most viszont újra erősödik. Az időben elvégzett kezeléssel segíthetjük a vesszők beérését. A meggyfákon szaporodik a blumeriellás levélfoltosság (Blumeriella japii) fertőzése, ami korai levélhullást okoz. Az őszi lombfertőtlenítés ezen is segít!

cseresznye

Megint terjed a blumeriellás levélfoltosság a cseresznye- és meggyfák lombozatán – fotó: Lepres Luca

Dióban a dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) még mindig rajzik és tojást rak. Aki követi az imágók rajzását, az még mindig tud az imágók ellen kezelni s azzal a lárvatömeget csökkenteni.

A szürkepenészes rothadás veszélyezteti a szőlőt

A szőlőfajták érése az idén hamarabb kezdődött, mint más években. Van, ahol már szedik a termést, míg az ültetvények többségében készülnek a szüretre. A termésre a szürkepenészes rothadás (Botrytis cinerea) jelent jelenleg veszélyt. Egyelőre még csak észlelési szinten van a fertőzés, ugyanakkor a kedvező körülmények a betegség erősödését okozzák, főleg a vékony héjú fajtákon.

A poloskák, mint az ázsiai márványos poloska (Halyomorpha halys) és a zöld vándorpoloska (Nezara viridula), mindent ellepnek. Különösen kedvelik az érő gyümölcsöt, szőlőt. Mindenütt számítani kell rájuk, a kiskertekben is. A telelőhely keresése közben egyre nagyobb bosszúságot okoznak majd.

szőlő

A poloskák ellepik az érő gyümölcsöket és a szőlőt is – fotó: Lepres Luca

Itt az ideje a bodza betakarításának

Keveset foglalkozunk a bodzával, de meg kell említeni, hogy az érő bodza termésén már károsít a foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii). Jelenleg védekezni ellene a jól időzített betakarítással tudunk. Nem érdemes halogatni, mert a kár súlyos lehet. A védekezés szempontjából nagyon fontos, hogy a megtermett összes gyümölcsöt betakarítsuk, valamint a fertőzött termést megsemmisítsük.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.