A március 5-ei fotón is látható, hogy néhol már rügypattanásban vannak a platánok. Lehet, hogy megérkezett a tavasz? Nem könnyű a válasz. Volt egyáltalán tél? Olyan tartós hideg biztosan nem volt, amely gyérítette volna a törzsön, ágakon áttelelő rovarokat, gombákat. Most érdemes elvégezni a tavaszi lemosó permetezést.

Mohácsy Mátyás szerint 3-4 nyári permetezéssel ér fel a rügypattanáskor jól elvégzett lemosás. Ő ezt a gyümölcsfákra ajánlotta, de a közterületi fákra is érvényesnek vehetjük. Az idén ezeken is jó erőben várják a táplálkozásra, megtelepedésre alkalmas friss leveleket, hajtásokat a gombák, a baktériumok, a rovarok és az atkák.

A lisztharmatok ellen kéntartalmú, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú gombaölőket használjunk. Olajos rovarölőkkel az állati kártevők ellen érdemes kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eperpajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák.

A tölgycsipkéspoloska délről terjedve 2019-re meghódította az országot, Budapesten is jelentős kártevővé lett. Életmódja és a védekezés lehetőségei megegyeznek a platán-csipkéspoloskánál leírtakkal. Az amerikai lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojás alakban várja a májust. Bőséges lémennyiséggel ezeket is elérhetjük, gyéríthetjük a számukat ott, ahol nyáron gondot okoztak.

A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények köre sem változott tavaly óta, megfelelő a kínálat. Ahol már szétnyíltak a rügyek, megjelentek a kis levelek, ott inkább az alsó dózisokkal dolgozzunk. A zsenge levelek könnyen megperzselődnek a téli töménységű permetlétől.

A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokat – az olcsóbb engedélyeztetési eljárás miatt –lombtrágyaként engedélyeztették, ezek is bevethetőek.

A növényvédő szerek kiválasztásában az a növényorvos tud dönteni, aki évek óta követi az adott terület növényeit. A platán esetében most valószínűleg választania kell, hogy réztartalmú gombaölőt használjanak-e a hajtáshervadását, érszáradását előidéző apignomónia gomba ellen vagy olajos készítménnyel permetezzenek-e a csipkéspoloska ellen?

Amennyiben a lisztharmat nagy gondot okozott az előző években, akkor a lemosást követően 1-2 héten belül ismételni kellene egy újabb permetezéssel, az éppen kihajtott, kis leveles platánon.

Még sorolhatnám a példákat, melyek a növényvédelmi munkáknál indokolnák a többéves szerződési formát.

fotó

fotó: magyarnovenyorvos.hu

A selyemfényű puszpángmoly fiatal hernyói sem bánták az enyhe telet. 2016-ban március 15-én kezdték az évet, már ekkor tarrá rágták a bokrokat. Lehet, hogy az idén csúcsot döntenek és még korábban ébrednek fel? Jelenleg az összeszőtt néhány levélből álló hernyófészkekben bújnak (dr. Vétek Gábor fotója). Ezeket metszőollóval most még lecsipkedhetik.

A japán kecskerágón is a héten fényképeztem a lisztharmat fehér telepeit. A leveleken és a tavalyi hajtásokon is áttelelt a gomba. Párás, meleg időben robbanásszerűen terjedhet. A levelek deformálódnak, megbarnulnak és lehullanak. A legtöbb közterületi növényen hasonlóak a lisztharmatfertőzés tünetei és a védekezés szempontjai is. Kérdezzék a növényorvosukat!