Vallja Varga István kertészmérnök, hazánk egyik legnagyobb zöldségtermelője, a Szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezet kertészeti ágazatvezetője. István elkalauzol minket a zöldségek Rónaságába és ismerteti velünk, miért a legjobban bevált tápanyag-utánpótlás nála az EuroChem Entec® és Nitrophoska® műtrágya.

István 1999 óta dolgozik a szövetkezetben, ami az első munkahelye, és azóta is ott tevékenykedik. Emellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei kertészeti és beszállítói osztály vezetője.

A szövetkezet termékeit a Róna Kertész Kft. tárolja, csomagolja és értékesíti a kereskedelmi láncok és a feldolgozóipar számára.

Varga István kertészmérnök

Varga István kertészmérnök – fotó: Eurochem

„Jelenleg a szövetkezet 1500 hektáron gazdálkodik, ahol hibridkukorica, csemegekukorica, őszi búza, zöldborsó, napraforgó mellett a kertészeti ágazatban 140 hektáron tavaszi és áttelelő vöröshagymát, 110 hektáron sárgarépát, 40 hektáron petrezselymet és paszternákot, 30 hektáron céklát és 15 hektáron fűszerpaprikát termesztünk.

A „mi Nílusunk”, a Kiskunsági-főcsatorna közelsége által a teljes termelési területet tudjuk öntözni. Évente 3-4 millió m3 vizet használunk fel öntözésre. Ahhoz, hogy áruházi minőséget és ipari mennyiséget tudjunk előállítani, 300-350 mm csapadékot biztosítunk a 100-150 napos vegetációs idő alatt. Szikes, karbonátos 7-7,5 pH-s, 35-40 kötöttségű, átlag 22 AK értékűek talajaink.

A kertészeti ágazatban 2007 előtt kálium túlsúlyos szuszpenziót a magágy készítés előtt, fejtrágyázáskor pedig mészammonsalétromot vagy ammónium-nitrátot használtunk. Mivel nyitottak vagyunk a világra, fogékonyak az újdonságokra, a jobb minőség érdekében 2007 után lépésről lépésre változtattunk a tápanyag-utánpótlási technológián.

termőföld növényekkel

A minőséggel párhuzamosan a mennyiségi mutatóink is javultak – fotó: Eurochem

A szövetkezetnél a zöldség minősége fontos értékmérő tulajdonság, hiszen a piac egyre jobban a minőség és megbízhatóság irányába tolódik. Folyamatosan a legoptimálisabb tápanyag-utánpótlást és olyan műtrágyázási technológiát kerestünk, ami az intenzív öntözés mellett folyamatosan tudja biztosítani a tápelemeket a zöldségek számára.

Körülbelül 10 éve került látókörünkbe az EuroChem által gyártott Entec® és Nitrophoska® kálium szulfátos termékek. Már a kezdeti eredmények is nagyon pozitívak voltak, mind a végtermék minőségében, mind pedig a termésátlagokban, így most is ezt a két márkát vásároljuk a Kecskeméti Altoterra Kft.-től.

Entec® és Nitrophoska® technológiánk felhasználóbarát, hiszen magágy készítés előtt és bakhátba a Nitrophoska® Special NPK 12-12-17 szulfátosból juttatunk ki 350-400 kg/Ha dózist, majd 250 kg/Ha dózisban Entec® Select NPK 15-5-20 szulfátosat fejtrágyázáskor.

Az áruházlánci és feldolgozóipari vevőink elégedettek a minőséggel, ami tapasztalataink szerint nagyban köszönhető az Entec® és Nitrophoska® technológiának is.

termőföld

Jelenleg a szövetkezet 1500 hektáron gazdálkodik – fotó: Eurochem

A minőséggel párhuzamosan a mennyiségi mutatóink is javultak. Vöröshagyma éves termésátlagaink 50-60 to/Ha között mozogtak, az idén viszont 70-75 to/Ha-al számolunk. Sárgarépából egy nagy áruházlánc naponta 10-12 tonnát vár tőlünk. Fűszerpaprikából szár nélkül csumázva 20-25 to/Ha az üzemi átlagtermésünk.

A megfelelően és időben elvégzett talajmunka, a gondos bakhát és magágy készítés valamint a szakszerű öntözés mellett pontosan odafigyelünk a megfelelő környezeti tényezőkre és a fenológiai fázisokra a műtrágya kijuttatásakor.

Az okszerű tápanyag kijuttatásnál nekünk nagyon beváltak az Entec® és Nitrophoska® termékek. Több éves termelési tapasztalat után mondhatjuk, hogy a termékek felhasználóbarátok, jó minőségűek, ár-érték arányuk nagyon jó. Az Entec® Select például roppant kényelmessé teszi a technológiát, hiszen a termékben található teljes hatóanyag hasznosulni tud, nem úgy, mint a régebben használt MAS vagy Ammóniumnitrátnál, ahol, ha nem tudtuk időben beöntöztetni akár 30-40% mértékű veszteség is keletkezhetett.

Mivel az Entec®, az inhibitornak köszönhetően folyamatosan biztosítja és adja le a nitrogént, így nem lesz hirtelen megnyúlás a vegetatív szerveknél, ezáltal elkerülhetjük a szövetek fellazulását, utat adva a betegségeknek. Növényvédelmi haszna mellett fontos kiemelnünk az Entec® Select azon tulajdonságát, amely a perzselésre vonatkozik. A hagyományos műtrágyánál tapasztalható, hogy a hirtelen távozó gázok perzselést okoznak.

Az Entec® használatával ez már a múlté. Az Entec® nitrogén folyamatos jelenlétével kiküszöböljük a növényi stresszt, így látható, hogy szép, egészséges és egységes állománnyal számolhatunk. A szövetkezet a környezetvédelmi szempontokat is nagyra tartja. Úgy gondolom, hogy kertészetben a nitrogén egyre jobban „mostohagyerek”, ezért jobban oda kell figyelni a szakszerű és környezettudatos felhasználására. Nem engedhetjük meg magunknak a vizeink és a levegő további terhelését.

Amellett, hogy az Entec® rendszeres használatával áruházi minőségű és feldolgozóipari mennyiségű terméket állítunk elő, számunkra fontos a környezetünk védelme is. A Róna Mezőgazdasági Szövetkezet kertészetében, ebben az EuroChem Entec® az élen jár és bátran ajánljuk kertész kollégáinknak ezt a technológiát." – zárja gondolatait Varga István.

EuroChem Agro Hungary Kft.
Gordos József
Szaktanácsadó, gazdasági mérnök

Entec tápanyag

Az EuroChem a globális piacvezető műtrágyagyártó cégek egyike. A vállalatcsoport vertikuma igazán széles: tevékenysége a bányászattól a műtrágyák gyártásáig, logisztikájáig és értékesítéséig terjed. Tápanyag-utánpótlási megoldások széles portfólióját biztosítja, a kiváló minőségű standard termékektől az innovatív, prémium-, stabilizált nitrogéntartalmú műtrágyatermékekig, mint az ENTEC®, amely minden technológiához alkalmazható.

Kertészetekben közkedvelt megoldás az ENTEC® SELECT NPK 15-5-20, amely ammónium-stabilizátort (DMPP-inhibitor) tartalmazó nitrogénes, ásványi szulfátos műtrágya. A készítmény lassítja a nitrifikációt és a talajban „stabilizálja” a műtrágya ammóniumnitrogénjét. A stabilizált ammóniumnitrogén kiegészítéseképpen minden esetben tartalmaz nitrát adagot is.

A nitrogénvegyületek állandó átalakulási és kioldódási folyamatoknak vannak kitéve a talajban. Normál műtrágya kijuttatásánál a nitrogén akár 50%-a is elveszhet kimosódás vagy kibocsátás miatt. Az ENTEC® alkalmazásával az ammóniumnitrogén nitráttá alakulása akár 12 héttel késleltethető a nitrifikáció lassító hatása következtében. A nitrogén kibocsátás így a növény igényeihez igazodik, és a műtrágya hatékonyabban működik.

A nitrifikáció lassítása segít csökkenteni a nitrátok kimosódási veszteségeit, és lehetővé teszi a dinitrogén-oxid (N₂0) üvegházhatású gáz a légkörbe kibocsátásának 73%-os csökkentését.

Keresse az Entec® és Nitrophoska® termékeket kereskedő partnereinél, vagy hívja szaktanácsadóinkat!

Kelet-Magyarország: Gordos József – 06-30-650-2012
Nyugat-Magyarország: Lakatos Ferenc – 06-30-576-2828