Hogyan lehet városi környezetben hatékonyan növényeket termeszteni úgy, hogy az a helyi közösséget is segítse és a fenntarthatósági követelményeknek is megfeleljen? Marc Oshima vezérigazgató szerint vállalkozása, az AeroFarms egyszerre ad választ mindegyik kérdésre. A Goldman Sachs, a Prudential és a helyi RBH Group társfinanszírozásával megvalósuló projekt keretében egy üresen álló gyárépületet alakítanak aerofarmmá, ahol a tervek szerint legalább nyolcvanan vesznek részt a növénytermesztésben.

A 6 400 négyzetméteres speciális termőterület a cég számításai szerint évente akár 900 ezer kilogramm levélzöldséget is kitermelhet, méghozzá táptalaj nélkül. Az aeroponikus termesztés során a növényeket speciális tárolókban nevelik, amelyekben a levegő keringtetésével oszlatják el az optimális mennyiségű tápanyagot. Ez a technológia 95 százalékkal alacsonyabb vízmennyiséget igényel, mint a hagyományos termesztés.

növény

A módszer a hidroponikus termesztéshez képest is 20%-os vízmegtakarítást jelent – fotó: Wikipedia.com

A maximális növekedés elősegítéséhez beállított LED-világítás, és az ultramodern tápanyag-kijuttatás jóvoltából a magok a földeken jellemző harminc-negyvenöt nap helyett itt már tizenkét-tizenhat nap múlva felhasználható terménnyé cseperednek. A projekt másik érdekessége, hogy a termesztő közeg, amelyben a növények a teljes életciklusukat leélik, újrahasznosított anyagból; eldobott műanyag palackokból készül. A befektetők 30 millió dollárból indították el az AeroFarmot és már a működése első évében nyereséget várnak a vállalkozástól.