Az alma és a körtevarasodás áttelelő spórái (az aszkospórák) is szóródnak, fertőznek. Az érzékeny fajtáknál ugyanúgy el kell indítani a kezeléseket, mint ahogy a lisztharmat esetében is – írja Zsigó György.

A lisztharmat elleni felszívódó gombaölők közül jó néhányat varasodás ellen is engedélyezték: pl. Score 250 EC, Difcor 250 EC, Difo 25 EC, Systhane Duplo és a Topas 100 EC (névváltozata a Penco 100 EC ésn az Agria Penconazol). Tehát ezekkel kettős hatást érhetnek el, az egymást követően, 2-4 alkalommal ismételt permetezésekkel, az ún. szisztemikus blokkal. (De azért érdemes tájékozódni a szakembereknél, a növényvédős gazdaboltosoknál, mert van amelyik inkább lisztharmatra illetve varasodásra ajánlott!)


A varasodás ellen még mindig kiváló a réz hatóanyag és a szintén kontakt mankoceb. Rézpótlónak is hívják, nem perzsel, ellentétben a rézzel. Erre főleg a körtéknél illetve viaszosodásig, az almafajtáknál is figyelni kell. Amankocebet sok gombaölőben megtalálhatják pl. Dithane M 45 és DG Neo-Tec, Milcozebe 75 WG és 80 WP,Manzate 75 DF, Manco 80 WP, Penncozeb DG és Plusz, Vondozeb DG és Plusz, Indofil M 45, Manfil 80 WP és75 WG, stb.

Többször szóltunk már a felszívódó készítményekkel szemben kialakuló rezisztenciáról. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, illetve ha ezeket bekeverjük a felszívódók mellé. Ez érvényes a lisztharmatnál, illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is.

1. kép: Csonthéjasok levéllyukasodása – fotó: Zsigó György

A csonthéjasokról sem feledkezhetünk el!

Nehéz is lenne. Szomorúan láthatjuk a moníliás ágvégeket a meggyen és a kajszin, a száradó virágok és a lekonyuló csúcslevelek is a betegség tüneteit mutatják. A legfrissebb levélkéket is torzítja, tehát még mindig fertőz a tafrina. De megérkeztek a levélbetegségek is. Már a gyümölcsön fotózta a szakember a csonthéjasok levéllyukacsosodásnak hívott gomba „pöttyeit” (1.kép). Terjedése teljes lombhullással is járhat.

Míg most az előző két gombánál a metszőollóé lehet a főszerep, ennél a kórokozónál újra és újra elő kell venni a permetezőt. Egyes réz, kén (reggeli vagy esti kijuttatással) és a mankoceb hatóanyagú szerek mellett a Topas 100 EC, a Signum WG és a Miltox Speciál ExtraWP is engedélyezett pl. cseresznyében, meggyben és őszibarackban. (A Mirage 45 EC II. kategóriás.)

2. kép: Gombás levélfertőzés földi epren – fotó: Zsigó György

A földieperről is a napokban készült a kép (2.kép). Az ilyen szintű gombás levélfertőzésnél védekezni kell. A felszívódó Signum WG és Topas 100 EC mellett kéntartalmú gombaölők is engedélyezettek, egyben a lisztharmatára is.

3. kép: Birs levélsárgulása – fotó: Zsigó György

A szélsőséges időjárás nehezíti a növények tápanyagfelvételét. A birs sárguló levelét ma fényképezte Zsigó György (3.kép), egyegészséges, zöld levél mellett. Lombtrágyákkal, a stressztűrő képességet növelő ún. biostimulátorokkal segíthetjük a növényeinket. Ilyen pl. a mikroelemek mellett hormonokat, vitaminokat és algát is tartalmazó Wuxal Ascofol, és még hosszan sorolhatnám a hasonló termékeket.

Zsigó György
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara