Fenntarthatóság és egészségvédelem

„Jelenleg az avarégetés szabályozása önkormányzati hatáskörbe tartozik, így bár az országos tilalom csak 2021. január elsején lép életbe, számos településen ma is büntetik a zöldhulladék égetését” – mutatnak rá a STIHL szakértői, akik szerint a levegő védelméről szóló kormányrendelet kiterjesztésével nagy lépést tehetünk ökológiai lábnyomunk csökkentésére, hiszen jelentős mértékben csökkenteni tudjuk a gally- és avarégetéssel levegőbe kerülő károsanyagok mennyiségét.

avar

Országszerte megtiltják az avarégetést – ideje a zöldhulladékot jól felhasználni!

A környezetünk védelmén túl azonban saját egészségünket is óvhatjuk azzal, ha nem égetjük el a zöldhulladékot, hiszen a füst káros hatással van a tüdőre, az agy működésére, sőt, akár még a hormonháztartásunkra is. A szétterülő füstszag emellett nagyon zavaró a környezetünkben élők számára is.

Ősszel nem csak a kerti munkák során keletkezik zöldhulladék, hanem a fák természetes lombhullatásával is olyan nagymennyiségű avar jön létre, aminek az összegyűjtése kifejezetten nagy kihívást okoz sokak számára. Ahhoz, hogy a kerti munka során felhalmozódó zöldhulladékokat a lehető leghatékonyabban tudjuk kezelni, érdemes beszerezni néhány kerti eszközt, melyek az őszi időszakban kedvezményes áron vásárolhatók meg a szakkereskedésekben.

Lombfúvók vagy lombszívó szecskavágó gépek

A lombfúvók segítségével nincs szükség arra, hogy órákon keresztül gereblyézzük az avart, hiszen az eszköz könnyedén egy kupacba gyűjti a lehullott leveleket. A STIHL BGA 86 akkumulátoros lombfúvó nagy teljesítményének köszönhetően egyaránt alkalmas a ház körüli munkák elvégzésére, de parkolókban, gépszínekben is remekül alkalmazható. Sőt, a téli időszakban a felületek hómentesítését is jelentős mértékben megkönnyíti. Egyszerű és kényelmes használatát kompakt kivitelezése, ergonomikus kialakítása és vibrációt csökkentő rendszere garantálja. A lombszívó szecskavágó gépekkel pedig akár egy menetben is összegyűjthető a lehullott avar.

STIHL lombfúvó

Lombfúvókkal néhány perc az avar eltakarítása.

+1 tipp: Fűgyűjtőkosaras fűnyíróval a lehullott leveleket is könnyedén összegyűjthetjük. Az ősz folyamán, egészen addig, amíg még nő a fű, és nyírni kell, a fűnyírással a leveleket is felszippanthatjuk. A STIHL fűnyírógépek fűgyűjtő kosara tökéletesen megfelel erre a célra. A fűnyíráskor azonban fontos, hogy a gyep és az avarréteg is száraz legyen. A nedves, összetapadt leveleket nem ajánlott a fűnyíróval összeszedni.

fűnyíró

STIHL fűnyíró

Fűgyűjtőkosaras fűnyíróval a lehullott leveleket is könnyedén összegyűjthetjük.

Komposztálók

Az összegyűjtött avart, az aprítóval ledarált mulcsot a lebomló háztartási hulladékokkal együtt érdemes egy, a kert sarkában elhelyezett komposztálóba gyűjteni. A kisebb nyesedék már három hónap alatt komposzttá válik, fél év alatt azonban a nagyobb mennyiség is „megérik”. Az őszi-téli időszakban átforgatott komposzt tavaszra tökéletes állagúvá és a növények számára könnyen felvehetővé válik, így a természetes körforgás révén kiválóan felhasználhatjuk majd a kerti munkákra. Hasznosíthatjuk például virágföldként a cserepes növények ültetése során, de virágágyások, magaságyások kialakításakor is a talajhoz keverhetjük, valamint a gyümölcsösök tápanyagellátását is fokozhatjuk segítségével.

komposztáló

Az összegyűjtött zöldhulladékot komposztáljuk, így még hasznot is hoz.

További információk a gépekkel kapcsolatban: stihl.hu

További profi kertápolási tippek a stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek weboldalon és a STIHL KertÉRTŐK podcast epizódokban.

STIHL KertÉRTŐK a SPOTIFY-on
STIHL KertÉRTŐK a SOUNDCLOUD-on 
STIHL KertÉRTŐK az ITUNES-on
STIHL KertÉRTŐK a Youtube-on