Az Európai Unióban termelt zöldségfélék összes mennyiségének felét a paradicsom, a hagyma és a sárgarépa adja. E három faj termőterület- vagy hozambeli változásai jelentősen képesek befolyásolni az Unió zöldségtermelésének eredményét – írja a fruitveb.hu.

Az Európai Unióban a zöldségtermés mennyisége 2020-ban 59,53 millió tonna volt, ami közel 1%-os csökkenés az előző évhez képest. Az egyes tagállamok és az egyes termékek tekintetében azonban eltérő eredmények vannak.

A legnagyobb termelő országban, Spanyolországban a termés mennyisége csaknem 5%-kal csökkent az előző évhez képest. Ennek oka a hagyma és az ipari paradicsom esetén bekövetkezett mennyiségi visszaesés, ami kihatással volt az európai uniós összeredményre is. Paprikából, padlizsánból és fejes káposztából azonban többet takarítottak be 2020-ban, mint az azt megelőző évben.

A paradicsom a legnagyobb volumenben termesztett zöldségféle az Európai Unióban, azonban nem a frisspiaci célú termesztés, hanem az ipari paradicsom adja a teljes mennyiség nagyobb hányadát. A vezető ipari paradicsomtermesztő tagállam Olaszország, ahol 2020-ban 5,2 millió tonna ipari célú termést takarítottak be.

zöldségfélék

Az egyes tagállamok és az egyes termékek tekintetében eltérő eredmények vannak – fotó: Pixabay

A második helyen Spanyolország áll, itt azonban a kedvezőtlen időjárási körülmények és az amúgy is alacsonyabb kereslet visszavetette a 2020. évi termelést. Az előző évhez képest 22%-kal kevesebb paradicsomot takarítottak be a termelők, ami 2,7 millió tonnás mennyiséget jelentett tavaly. Portugália a harmadik a sorban, az előző év a portugál termelők számára is kihívásokkal volt teli. A vezető három európai termelő idén a tavalyinál jobb eredményekre számít.

Frisspiaci paradicsom terén Spanyolország a vezető európai termelő, de 2020-ban ebben a szegmensben is kisebb volt a kibocsátása, mint az előző évben. A termelők sorra váltanak más kultúrára, a paprika az egyik legnépszerűbb. Ennek okai: a paradicsom munkaerőigénye nagyobb, és a munkaerőköltsége is jelentősen növekedett; az import komoly versenyhelyzetet idéz elő, nagyon nehéz a marokkói áru árával versenyezni; a technológia fejlődésével az északi országokban is egyre növekszik az önellátás aránya.

Az EU-28-ak hagymatermése 2020-ban 6,2 millió tonna volt, ami a 2019. évi rekordmennyiségnél közel 5%-kal kevesebb hagymát jelent. Spanyolország a 2019. évi rekordhoz jelentős mennyiséggel járult hozzá, mivel itt is történelmi csúcsot ért el a betakarított hagyma mennyisége. Azonban ugyanez a helyzet a 2020. évi visszaesés esetében is, az európai összetermés visszaesése lényegében a spanyol termelés látványos csökkenésének köszönhető. Más tagállamokban stagnált vagy éppen növekedett a betakarított vöröshagyma mennyisége.

A legnagyobb sárgarépa-termelő az Európai Unióban 2019 óta Németország.

Vannak zöldségfélék, melyek esetében növekedést tapasztalhatunk. Ilyen az étkezési paprika, a padlizsán és a cukkini. Egyre javul a fokhagyma és a spenót európai termésmennyisége is, azonban visszaesést mutat a póréhagyma, az endívia és az aticsóka.