Miközben a brit szupermarketek továbbra is korlátozzák az egyszerre vásárolható zöldségek mennyiségét, többek között az uborkát, ugyanakkor Szingapúrban kapható az Angliában termesztett (üvegházi) uborka – írja a hortidaily.com.

Vásárlási limitet azután vezetett be több áruházlánc, hogy kiderült ellátási problémákat okoz a szokatlanul hideg spanyol és a marokkói időjárás és nem áll rendelkezésre elegendő paradicsom, paprika, uborka és saláta sem a lakosság, sem a vállalkozások (pl. éttermek, kávézók, iskolai konyhák) számára.

Egyesült Királyságban csak korlátozottan lehet uborkát kapni, addig az ott termesztett uborkát Ázsiában árulják – Fotó: Pixabay

Lakossági felháborodást váltott ki, hogy amíg az Egyesült Királyságban az uborkahiány miatt csak korlátozottan lehet uborkát kapni, addig az ott termesztett uborkát Ázsiában árulják.

Persze, az okokra is gyorsan fény derült.


Az Egyesült Királyságban egész éven át lehet zöldségeket termeszteni, többek között üvegházakban, de a téli időszakban az ellátás jórészt Észak-Afrikára és Spanyolországra támaszkodik, mert az ott termesztett zöldségek olcsóbbak, a magas energiaárak pedig jelentősen megemelték a hazai termesztésű uborka árát, amelyet a brit szupermarketek nem voltak hajlandók kifizetni.

Szingapúrban az uborkát 2,90 GBP (nagyjából 1270 Ft)/db áron árulták, ezzel szemben a tesco.co.uk és a Marks and Spencer árai alapján az uborka darabára 0,79-1,65 GBP között mozog.