Az őszibarack nemrégen kibújt levélkéinek a fotója ma készült. Tafrinások. Úgy tűnik, hogy néhány profi sem bírt a gombával. A képeket Révdülöp határában fényképeztem az országútról, piroslik az ültetvény a fodros levelektől. A kajszi gyümölcseiből sem lesz piacképes árú.

tafrina

tafrina

tafrina

Tafrinafertőzés – fotó: Zsigó György

A levéllyukacsosodás (sztigmina) gomba szokatlanul korán és erős nyomással jelentkezett Óbudán. Ez is mai fénykép. A korábbi felhívásokban írtam ezekről a kórokozókról.

sztigmina

Levéllyukacsosodás – fotó: Zsigó György

Ma egy földiepret termesztő kollégám is hívott, gyorsan lépni kellene a szüret előtti állományában, mert a termésen is megjelent a szürkepenész. A szamóca minden részét, de a málna és szeder virágát és a termését is támadhatja a szürkepenész. A gomba az élettelen szerves anyagokon (növényi maradványok, stb.) is meg tud élni, tehát mindig jelen van, folyamatosan számíthatunk a fertőzésre. Csak a nedves, párás időjárásra és a fertőzésre alkalmas növényi részekre vár. A sűrű ültetéssel, a túlzott nitrogén trágyázással, a lombot érő öntözéssel, a talajjal érintkező szamócaszemekkel segíthetünk a gombának. Megelőzésként pl. a Signum WG, a Switch 62,5 WG és a Teldor 500 SC is bevethető, 3 nap az é.v.i.-jük.

A burgonyabogarakat és a tojásaikat 11-én találtam, lárvákat én még nem láttam. Nem kell sokat várni rájuk… A bogár két nemzedéke egybefolyik, ezért egyszerre találkozhatunk a tojással, a lárvával és az imágóval is. Jelenleg az alábbi III. kategóriások engedélyezettek szabadföldön: a Coragen 20 SC, a Spin Tor és a biogazdálkodásban is engedélyezett Novodor FC melynek az előírt felhasználás esetén nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. Nagyon kicsi a választék!

burgonyabogár tojás

Burgonyabogár tojása – fotó: Zsigó György

Aggasztó, mert gyorsan megszokják a rovarölő szereket, de ennél a szűkös kínálatnál nem tudunk váltani! Tavasszal a Mospilan 20 SG engedélyéből is „kivették a burgonyabogarat”. Különben sem tudnánk egyetlen permetezéssel elintézni őket, együtt él az összes fejlődési alakja. Minden más lehetőséget is meg kell ragadnunk: a talajban telelő egyedek miatt a vetésváltással, az egyenletes kelés biztosításával, a táplálékul szolgáló gyomok irtásával, a padlizsántövek csalogató hatásával és a tojáscsomók, lárvák összegyűjtésével is küzdhetünk a kolorádóbogár ellen.

Az Országos Metorológiai Szolgálat jóslata alapján a szombat maradt a permetezésre Budapesten, de hasonló a helyzet Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged környékén is.

tafrina

Nincs sok idő a permetezésre – fotó: Zsigó György

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Növényvédelmi előrejelzésekért, növényvédelemmel kapcsolatos hírekért, részletes rajzási táblázatokért és a teljes hazai növényvédőszer adatbázisért kattints az Agroinform.hu/novenyvedelem oldalra.