145 szervezet írt nyílt levelet az Európai Bizottságnak, mert úgy vélik: a Bizottság környezet- és természetvédelemben tett visszalépései veszélyeztetik a jövőnket. Véleményük szerint az európai kormányok és politikai vezetők gátolják a természet megőrzését és az ökológiai rendszerek helyreállítását célzó új törekvéseket, sőt a már elfogadott célokat is sorra teszik partvonalra azáltal, hogy nyomást gyakorolnak az Európai Bizottságra.

Hangsúlyozták, hogy az elmúlt hónapokban súlyos visszalépések történtek, például lazították az ipari mezőgazdaságra vonatkozó szennyezési szabályokat; ejtették a fenntartható mezőgazdaságra vonatkozó terveket; eltörölték a növényvédő szerek használatának csökkentését célzó terveket; és a reziliens vízgazdálkodás kérdése is csorbát szenvedett.

Úgy vélik, a lazításokkal az ipari szereplőknek kedveznének; egyes országok ellehetetlenítették az EU természet-helyreállítási törvényének bevezetését; az agrárminiszterek pedig veszélyeztetik az EU új, globális erdőirtások ellen fellépő politikáját.


Hangsúlyozták továbbá, hogy mindez felelőtlen és rossz válasz a gazdálkodókat sújtó valódi nehézségekre; például semmit sem kezd az Európába áramló olcsó importtermékekkel, melyek lehetetlen versengésnek teszik ki a gazdákat.

Az ökológiai rendszerek jelentik az emberi élet, az emberi egészség alapját. Amellett, hogy tiszta vizet, tiszta levegőt és biztonságos éghajlatot biztosítanak, az élelmiszer-termelésünket is megalapozzák. Fel kell hagyni a pusztításukkal, és segítenünk kell a gyógyulásukat – üzenik a nyílt levél aláírói.

Forrás: greenfo.hu

Indexkép: Shutterstock