Csökkent a kibocsátást, növekedett a gazdaság

Az Eurostat május 15-én közzétett jelentése szerint 2022 utolsó három hónapjában az EU 27 tagállama közül 23-ban csökkentek a kibocsátások. Az adatokból kiderült, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 4 százalékkal sikerült csökkenteni.

A CO2-ekvivalensek (CO2e) összesen 938 millió tonnát tettek ki, miközben ez az arány 2021 azonos időszakában 978 millió tonna volt. A négy ország, ahol nem sikerült ezt elérni Írország, Lettország, Málta és Dánia volt, ahol nem elég, hogy nem csökkent, még nőtt is a kibocsátás. Eközben a legnagyobb csökkenés Szlovákiában, Hollandiában, valamint Szlovákiában volt tapasztalható - írja az Euronews.

Kitértek a GDP-re is

A jelentésben kitértek a társadalmi és a gazdasági tényezőkre is, mint például a bruttó hazai termék, tehát a GDP. Ez az áruk és szolgáltatások előállítása során létrejött hozzáadott érték mértéke egy adott országban. Ennek kapcsán megállapították, hogy bár a kibocsátás csökkent, a GDP nem, mi több, 1,5 százalékkal nőtt az említett az időszakban.

Ez jól mutatja, hogy nem kell attól tartani, hogy az üvegházhatású gázok csökkentésével azonnal romokban hever majd a gazdaság. Csupán 5 EU-s országban, Luxemburgban, Litvániában, Finnországban, Észtországban, valamint Svédországban csökkent a GDP, náluk a kibocsátást is sikerült leredukálni.

Hogyan sikerült ezt megvalósítani?

2022 utolsó három hónapjában a legtöbb üvegházhatást okozó gáz kibocsátását a feldolgozóipar és a háztartási tevékenységek voltak. Mindegyik terület 21 százalékkal járult hozzá a szén-dioxid mennyiségéhez. Őket az áram- és a gázszolgáltatás követi 20 százalékkal, majd jön a mezőgazdaság 13 százalékkal, illetve a szállítás és a tárolás 11 százalékkal. Az adatokból kiderült, hogy a kilenc iparágból hatban sikerült csökkenteni a kibocsátást.

A fő megoldást a megújuló energia arányának növelése - fotó: pexels.com

A legnagyobb eredményt a villamosenergia-, gáz-, gőz-, és a légkondicionálás" szektorban érték el, ahol közel 10 százalékos csökkentést tapasztaltak. Ide tartozik a lakosság villamosenergia-termelése és -ellátása. Ez részben az enyhe télnek volt köszönhető.

Miért fontosak ezek az adatok?

Az EU elkötelezte magát, hogy 2030-ra több mint felére csökkenti a szennyezést. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2022 augusztusában közzétett egy jelentést, amely szerint az EU üvegházhatású gázainak kibocsátása 1990 és 2020 között 34 százalékkal csökkent. Ahhoz azonban, hogy a kitűzött célt elérjük, nagyobb lépésekre van szükség. A legjobb megoldás erre a megújuló energia arányának növelése, így még van esély 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenteni a kibocsátást.