Kánikula, forróság

A hosszan tartó hőséghullámok már komoly veszélyt jelentenek az egészségre, akár az életünkre is, hiszen, ne felejtsük, 36 Celsius fokon üzemelünk, és folyamatosan hőt kell tudnunk leadni ahhoz, hogy az életfunkcióink működjenek - írta Ürge-Vorsatz Diana a bevezetőjében, majd következtek a javaslatai:

Idén ültessük el azokat a fákat, amik elviselhetően fogják tartani lakóhelyünk éghajlatát akkor, amikorra a mostani hőség már hűvösnek fog számítani. Kép: Unsplash

Idén ültessük el azokat a fákat, amik elviselhetően fogják tartani lakóhelyünk éghajlatát akkor, amikorra a mostani hőség már hűvösnek fog számítani. Kép: Unsplash

 • Ha van légkondink próbáljuk meg minél kevesebbet használni, hisz csak fűtjük vele a kinti környezetünket, és a kibocsátásokkal tovább fűtjük az éghajlatot.

 • Éjjel minden ablakot, amit csak biztonságosan lehet, ki kell nyitni és hajnalig nyitva tartani.

 • Hajnalban minden ablakot be kell csukni, és ha lehet, egész nap zárva tartani, és az ajtót is csak rövid ideig nyitogassuk.

 • Ahhoz, hogy a benti hőmérséklet alacsonyabb maradjon, mint a kinti, kívülről kell leárnyékolni minden olyan ablakunkat, amire rásüt napközben a nap - akár hajnalban is. Erre megfelelő lehet a zsalugáter, redőny, vagy árnyékoló - persze a legjobb egy lombos fa árnyéka.

 • Amire nem süt rá a nap, nem olyan fontos árnyékolni, bár egy jól szigetelő redőny segít a meleg konduktív módon való beszökését is csökkenteni.

 • A benti függöny sajnos nem segít a lakás hűvösön tartásában, mivel akkor már beszökött a nap energiája a lakásba, és az üveg már csapdába ejtette azt a lakásunk belsejében.

 • Ha így is nagyon meleg van bent, akkor mossuk fel minél többször a köves felületeket, teregessünk bentre a száradó ruhákat. A párolgás hűt.

 • Próbáljuk meg a főzést, sütést késő estére, esetleg hajnalra időzíteni, amikor még ki tud az általa keletkezett hő szellőzni, és nem marad velünk egész napra bezárva a lakásba. A legjobb, ha ilyen hőségben kerüljük a sütést.

 • Ha van kertünk, balkonládánk, próbáljunk meg minden viszonylag tiszta, használt vizet összegyűjteni, ami lehet például edényöblítővíz, gyümölcsmosóvíz, stb.

 • Egy lavór is megteszi a csapjaink alá, és az így megfogott vízzel locsolhatjuk a környező fákat, bokrokat. A fáink meghálálják ezt, elpárologtatják a vizet és ezáltal lehűtik vele a környezetünket.

 • Az egyetlen igazi hosszútávú védekezés a városi hőség ellen a sok, árnyékot adó, lombos fa ültetése, ami az ablakainkat, tetőtereinket, járdáinkat, villamosmegállóinkat, utainkat leárnyékolja és mellette a városi levegőt aktívan légkondicionálja az evapo-traszpirációval (vagyis párolgással).

Úgy tűnik, mostanában előkerültek a tíz évvel előre tekintve megfogalmazott jó tanácsok, Ürge-Vorsatz Diana sem adta alább, aki így zárja a posztját:

"Idén ültessük el azokat a fákat, amik elviselhetően fogják tartani lakóhelyünk éghajlatát akkor, amikorra a mostani hőség már hűvösnek fog számítani... (sajnos nem kell erre sokáig várni)"

Érdemes még hozzátenni ehhez, hogy ilyenkor kiemelten ügyelni kell a többlet vízfogyasztásra - lehetőleg langyos és nem jéghideg formában - és a napközbeni hűvös zuhany is sokat segíthet!

(Forrás: Facebook)