Rendkívül fontos, hogy a Visegrádi Együttműködés elnökségét jelenleg betöltő Lengyelország proaktívan felkarolja az EU Biológiai Sokféleség Stratégiája végrehajtásának kérdéskörét – jelentette ki Balczó Bertalan a Visegrádi Csoport és Románia, Bulgária környezetvédelmi minisztereinek online találkozóján. Magyarország a soron következő V4-es elnöksége alatt tovább kívánja vinni a Lengyelország által folytatott munkát, hiszen közös érdekünk a biológiai sokféleség megóvása.

selyemkóró

A biológiai sokféleség megőrzése az özönfajok elleni küzdelemhez is hozzájárul. A képen a selyemkóró – Fotó: pixabay

Az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára felszólalásában hangsúlyozta: számos tanulmány és értékelés megállapítja, hogy a biológiai sokféleség a védett területeken jobban fennmarad, ezért az ehhez kapcsolódó uniós célok pozitív hatással lehetnek az európai fajok és élőhelyek megőrzésére.

Balczó Bertalan emlékeztetett arra, hogy jelenleg is zajlik a 2030-ig szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégia tervezése, amelynek jóváhagyása a tervek szerint év végére várható. A helyettes államtitkár hozzátette: a hazai stratégia reflektálni fog az EU Biodiverzitás Stratégiájának több célkitűzésére, beleértve a védett területekre és a helyreállításra vonatkozókat.

A biológiai sokféleség és az egészségesen működő ökoszisztémák elengedhetetlenek az emberi élethez.  Hozzájárulnak többek között a hosszútávon fenntartható mezőgazdasági termeléshez, a klímaváltozással és az özönfajokkal szembeni küzdelemhez.