Több napja keringenek hírek róla, hogy az Agrárminisztériumon belül leginkább a természetvédelmi területet érinti a bürokráciacsökkentés jelszó alatt zajló elbocsátáshullám. A minisztréiumon belül 340 embert rúgtak ki eddig, de a természetvédelmi terület szenvedte el a legnagyobb veszteséget – írta meg az Index.

A laphoz eljutott olvasói levélből derül ki, hogy "november 6-án a kormányablakon keresztül értesítve az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak majd felét kirúgták."

A lap forrása szerint a szakemberek 44 százalékát rúgták ki a természetvédelem területéről. Szerinte főleg sok éve ott dolgozó, a szakma iránt elhivatott dolgozókat bocsátottak el, úgy hogy semmilyen szociális szempontot nem vettek figyelembe.

kócsag

Nagy kócsag a Csongrád megyei Pusztaszer környékén – MTI Fotó: Kovács Attila

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország, valamint további 80 civilszervezet nyílt levélben fordult Nagy István agrárminiszterhez; tiltakozásukat fejezik ki a környezetügyet érintő nagymértékű létszámleépítés miatt.

A természetvédő szervezetek levelükben azt írják, hogy az Agrárminisztérium teljes állományához képest aránytalanul nagymértékben sújtotta a környezetvédelem területét a létszámleépítés.

"A minisztérium részére kirótt 252 fős létszám az egész minisztériumra vetítve 32%-os leépítést írt elő, míg tudomásunk szerint a Környezetügyért Felelős Államtitkárságra közel 50%-os leépítés lett kiróva." – írták.

Emlékeztetnek arra, hogy az utóbbi években hogyan vágták vissza a magyar környezetvédelem állományát: a 2010-ben megszüntetett, akkor 400 fővel működő Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kapacitásai a mai napra hozzávetőlegesen 70 főre csökkennek – számolt be az Infostart.

A természetvédelmi érdekek érvényesítésének kormányzati hiányosságait jól jelzi szerintük az is, hogy az elmúlt időszakban több ügyben is (állami tulajdonú Natura 2000 földterületek értékesítése, nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében lévő földterületek Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez történő telepítése) olyan alkotmánybírósági döntések születtek, melyek a természetvédelmi oltalom szintje csökkentésének elkerülésére hívták fel a kormányzat figyelmét.

Mennyi az annyi?

Az agrártárca reagált a hírekre, azt írják: "a minisztérium környezetügyi államtitkársága, valamint a szakmai felügyelete alá tartozó háttérintézmények és területi szervek 2208 fős létszámából összesen 60 kolléga álláshelye szűnt meg.

Ez a sajtóban megjelent számokkal ellentétben mindösszesen 2,7 %-os létszámcsökkenést jelent az államtitkárság vonatkozásában.

A létszám meghatározása során arra törekedtünk, hogy a természetvédelem területén is a minisztériumi bürokrácia csökkenjen, ezért a természetvédelemmel foglalkozó területi szerveknél, így a nemzeti park igazgatóságoknál sem történt létszámcsökkentés. Ennek indoka az, hogy a természetvédelmi munka legfontosabb része helyben zajlik, és a védett területek természetvédelmi kezelésében nyilvánul meg.

A kormányzati bürokráciacsökkentést követően az agrártárca minden eddigi feladatát a jövőben továbbra is ellátja, beleértve a természetvédelem területét is" – írja a minisztérium.

Hortobágy

A szaktárca szerint a természetvédelmi feladatokat a jövőben is ugyanolyan szinten fogják ellátni – MTI fotó: Komka Péter

A Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója ezekre a számokra az Infostartnak úgy reagált, hogy a minisztérium az összes nemzeti park igazgatóságot, háttréintézményt beleveszi a számításba, így nem tűnik nagynak a leépítés mértéke, de most a központi irányítás állományát csökkentették 44 százalékkal. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy ennyi szakemberrel véleménye szerint

a környezetügy nem fogja tudni ellátni minden feladatát, többek között koordinátori szerepét, melynek lényege, hogy segítse a többi ágazatot, hogy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb megoldások szülessenek.

Hozzátette, hogy bár a nemzeti parkokat most nem érintette a leépítés, az augusztusi közigazgatási létszámstop ott a teljes közmunkaprogram leállítását jelentette.

Az Agrárminisztérium közleményében leszögezi: "az állami természetvédelmi munkát az eddig megszokott magas színvonalon látjuk el a jövőben is. Magyarországon az elmúlt évek alatt sokat erősödött a természetvédelem, a nemzeti park igazgatóságok hálózata. A jelenlegi uniós pénzügyi időszakban több mint 60 Mrd forintot költünk természetvédelemre, melynek keretében ugyanakkora nagyságrendű területen dolgozunk majd. Ezen feladatokat a nemzeti park igazgatóságok rendszere változatlan létszámmal és változatlan szervezeti struktúrában fogja ellátni."