Kutatók a világ nagyvárosaiban végzett tanulmány alapján megállapították, hogy a jómódú környékeken nagyobb a biodiverzitás, vagyis a növények, madarak, hüllők és rovarok sokfélesége – írja az ng.24.hu. A különbség a szegényebb és gazdagabb negyedek között a világ szárazabb régióiban sokkal jelentősebb, a csapadékos vidékeken pedig szinte eltűnik.

A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a „luxushatásnak" nevezett jelenség a víz elérhetőségével áll összefüggésben. A száraz területeken élő vagyonos emberek többet áldoznak a vízi elemekre, például kerti tavakra, medencékre vagy öntözésre a kertjeikben. Magyarázat lehet az is, hogy a jómódú környékek a száraz tájakon belül a vizesebb területekhez köthetők; a tavak, folyók közelében az ingatlanárak is magasabbak.


A tanulmány szerint az ország általános jóléte viszont nem befolyásolta a „luxushatás" előfordulásának valószínűségét.

Ráadásul a biodiverzitás nemcsak hogy egyenlőtlenül oszlik meg a társadalom különböző rétegei között, de várhatóan ez az egyenlőtlenség a jövőben egyre hangsúlyosabb is lesz, hiszen az éghajlatváltozás előreláthatólag sok városban vezet majd egyre nagyobb szárazsághoz.

medence

A jómódú környékeken nagyobb a biodiverzitás – fotó: Pixabay

Dél-Afrikában a nagy szélsőségek és a szárazság miatt különösen súlyos a luxushatásból eredő környezeti igazságtalanság.

A kutatók remélik, hogy eredményeik hozzájárulnak ahhoz, hogy a városi biodiverzitás előnyei a gazdagok és a szegények számára egyaránt elérhetők legyenek.