Országukban a szénfelhasználás mellőzése mellett a közlekedés és a mezőgazdaság részéről is megnőttek az elvárások. A mezőgazdaságra szűkítve a kérdést a német mezőgazdasági miniszter kiemelte, hogy a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem témaköreit mindig egymással összefüggésben kell vizsgálni/kezelni. A mezőgazdaság kulcsfeladata továbbra is az élelmiszer-biztosítás marad.

A nagy kihívás abban áll, hogy a mezőgazdasági termelés hatékonyságát  a természeti források megőrzése és a klíma megvédése mellett tovább kell fokozni.

A klímavédelem érdekében a mezőgazdaságilag használt láp- és tartós földterületeket meg kell védeni, az N-trágyázásban az N-hatékonyságot tovább kell javítani.

Az állatjólét szempontjait figyelembe vevő és hatékonyabb állattenyésztés és a bioenergia észszerűbb felhasználása ugyancsak fontos szerephez jut a klímavédelemben. Erre annál is nagyobb szükség van, mivel a mezőgazdaság az üvegházhatású gázok kibocsátásért – világszinten – 24%-ban felelős.

traktor

A mezőgazdasági termelés hatékonyságát  a természeti források megőrzése és a klíma megvédése mellett tovább kell fokozni – fotó: Farkas Imre/Agroinform.hu

Súlyosbítja a gondokat, hogy a klímaváltozás a terméshozamok alakulására is kedvezőtlenül hat. Megbízható előrejelzések szerint a klímakárosító anyagok kibocsátásának rövid távú visszaszorításával 2030-ig az évi hozamveszteségeket az alapvető élelmiszernövények (kukorica, rizs, szója, búza) esetén több mint 50 millió tonnával lehetne csökkenteni.