Az Illinois Egyetem kutatói – hosszútávú kísérletek alapján – megállapították, hogy a vetésforgó bármely növény monokultúrában való termesztéséhez képest csökkenti üvegházhatású gázok kibocsátását, sőt potenciálisan növeli a hektáronkénti terméseredményt – írja a sciencedaily.com. Tulajdonképpen ennek tudható be, hogy az utóbbi években az agrártermelők világszerte kerülni igyekeznek a monokultúra alkalmazását, elsősorban a környezetterhelés csökkentése érdekében.

A dinitrogén-oxid az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz (amelynek a globális felmelegedésre gyakorolt hatása 300-szor nagyobb, mint a szédioxidé) a talajban lévő nitrátok baktériumok által történő lebontása során alakul ki. A dinitrogén oxid a képződése nagyban függ a N-trágyázás időzítésétől, a monokultúra hatására viszont valamelyest erősödik.

Az Illinois Egyetem kutatói azonban azt is kimutatták, hogy a vetésforgó a hektáronkénti terméseredmények növelését is elősegíti, ami hosszabb távon érzékelhető igazán. Nevezetesen a szójával vetésforgóban termesztett kukorica 20 százalékkal nagyobb termést adott, és 35 százalékkal kevesebb dinitrogén-oxidot bocsátott ki, mint ha ugyanazon a területen minden évben csak kukoricát vetettek volna.