A Bayreuthi Egyetemnek egy közelmúltban megjelent tanulmánya aggodalmat váltott ki a mezőgazdasági termelők körében. A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a komposzt és a szerves trágya nagymértékben fokozhatja a termőföldek öt milliméternél kisebb átmérőjű mikroműanyagokkal való szennyezését – írja a topagrar.com.

A Fraunhofer Intézet becslései szerint Németország talajait évente mintegy 330.000 tonna mikroplasztik anyag szennyezi. A talajba jutott, 2 milliméternél kisebb mikroplasztik anyagok mennyiségét azonban gyakorlatilag lehetetlen pontosan felmérni, ezek a fenti mennyiséget mintegy 10 százalékkal növelik.

komposzt

A mikroműanyagokat rostálással nem lehet eltávolítani a komposztból – fotó: Shutterstock

Különösen az ipari és a háztartási hulladékokból származó komposzt-anyagokban magas a műanyag részecskék aránya, amelyeket még rostálással is nehéz eltávolítani, és mivel ezek vízben nem oldódnak, a lebomlásuk nagyon hosszú időt vesz igénybe.

A kutatók szerint a mikroplasztik szennyeződések kétségtelenül negatívan befolyásolják a talajok és a vizek állapotát. A szennyezettség mennyiségéről és kihatásairól azonban az eddigieknél pontosabb, egyértelmű felmérés készítésére és a közvélemény részletes tájékoztatására van szükség.