Növekvő kapacitás az EU-ban

2011-ben az EU-ban 9616 MW kapacitást értek el, ezzel pedig a közösség villanyáram előállításának 6,3 %-a származott a szélenergia-ágazatból. 2011-ben a szélenergiába való befektetések Németországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban nőttek, Franciaországban és Spanyolországban némileg csökkentek. Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) hangsúlyozza, hogy az EU előtti 2030-ra teljesítendő energiacélok elérése érdekében a tagországok kormányainak megújuló energiára irányuló stabil energiapolitikai törekvéseit jobban kell támogatni és az elkövetkező évben erőteljes növekedést kell beütemezni.


Szélenergia Németországban

2011-ben Németországban  az erőteljes befektetéseknek köszönhetően 2007 MW-val növekedett meg a szélerőművek teljesítménye. A Német Szélenergia Szövetség véleménye szerint a növekedés mértékét nem szabad eufórikus elégedettséggel szemlélni, mert ennél jóval nagyobb – évi 3500 MW – évi növekedés lenne az ideális. Ezt a növekedési célt kitűző
teljesítményt korábban  csak 2002-ben sikerült megközelíteni (3250 MW). A szélpiacon egyre meghatározóbb a nagyteljesítményű szélturbinák szerepe. A legismertebb  hazai előállító cégek között továbbra is a Trio, Vestas és Repower Systems játszanak vezető szerepet.

(www.topagrar.com/news/Energie-News-Windkraft-im-Aufwind)

A szélenergia felkarolása

Skóciában a WWF környezetvédelmi csoportjának együttműködésével több nagyvállalat is összefogott a szélenergia felkarolására. Ebben is kitűnt a híres Mackie fagylaltgyártó cég, mely termeléséhez a szélenergiának köszönhetően kizárólag „zöld energiát” használ fel. A szélturbinák révén a fosszilis energiahordozók használatáról lemondva a CO2 kibocsátás csökkentésében élen járnak.

(Newsletter Eur. Envir.Press, 2012.apr.10.)