Az egysejtű, sarjadzással szaporodó tömlősgombák (Ascomycetes) csoportjába tartozó élesztők (Saccharomycetes) erjedésipari szempontból igen fontosak – írja az ars.usda.gov. A természetben igen elterjedtek, vannak talajban, vizekben, leveleken, a fákból kifolyt nyálkaanyagokban, virágok nektárjában élők, s mint a későbbiekben láthatjuk, gyümölcsökön is élnek egyes fajai.


Néhány fajuk növényi, állati és emberi kórokozó, de előfordulnak rovarokkal szimbiózisban élő fajok is. Sajátos módon ezekből az egysejtűekből a szilva héján is bőségesen találni, melyeket amerikai kutatók a csonthéjasokat megtámadó Monilinia fructicola kórokozó ellen próbáltak hadrendbe állítani. A kórokozó konidiumos alakját Moniliniának, az aszkospórás főalakot Sclerotiniának nevezik.

A gyümölcstermesztők körében az előbbi elnevezés terjedt el. Megfigyelték, hogy a gyümölcsszüret utáni – gombaellenesen – biológiai védekezésben igen hatásosak lehetnek. A leghatásosabb élesztőfajok után kutatva a korai gyümölcsfejlődéstől  a szedésig bezárólag vizsgálták a szilva felületén előforduló élesztőfajokat. 13 nemzetségből 16 fajt izoláltak. Három nemzetség tagjai végig megtalálhatóak voltak a gyümölcs felületén, több nemzetség egyedei viszont csak az érettségi stádiumokban.

szilva

A szilva héján is bőven lehet találni egysejtű tömlősgombákat – fotó: Shutterstock

A szüretet követően a szilvahéjon pár olyan élesztőfajra figyeltek fel, melyek a kórokozó ellen jó hatást mutattak. Az izolátumok 79%-a a domináns Aureobasidium genusból származott. Számos olyan izolátumot találtak, mely tökéletes védelmet nyújtott a kórokozó ellen.

Összességében a legjobb védekezést nyújtó fajok az Aureobasidium és Rhodotorula genusokból voltak izolálhatók. Amennyiben sikerül ezeket az élesztőfajokat kereskedelmi készítményekké fejleszteni, úgy a termesztők a szüretet követően immár meg tudják védeni a termést, másrészt a biológiai készítmény alkalmazásával a vegyszeres védekezést ki tudják váltani, ezzel pedig a környezetünket a vegyszerektől jobban meg tudják kímélni.