A Roszatom már tervezi a továbbfejlesztett változatot.

A hangsúly a klímavédelmi célok elérésén van

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő elmondása szerint a klímavédelmi célok elérése és az ellátásbiztonság érdekében igen fontos fejleszteni és növelni az atomerőművi kapacitásokat. Ahhoz, hogy a növekvő energiaigényeket kielégíthessék, jó szolgálatot tehetnek a szabályozható teljesítményű moduláris reaktorok.

Világszenzációnak számít az első úszó atomerőmű, amely a kelet-szibériai Pevek városában található. Az Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett KLT-40C típusú reaktor összességében 70 megawatt villamosenergia, valamint 300 MW hőteljesítményre képes. Ezt Hárfás Zsolt mérnök és atomenergiai szakértő mondta el a lapnak. Nemrég ő is megnézte a szenzációs találmányt, majd hozzátette, hogy az atomerőmű látja el a várost és a térséget megfelelő mennyiségű hő- és villamos energiával. Az üzemkezdet óta, egészen május 12-ig több mint 600 millió kilowatt/óra villamos energiát termelt. Ez a típusú úszó atomerőművi blokk naponta 330 ezer köbméter tengervíz sótalanítására képes.

A szakember kiemelte:

"ez az innovatív technológia kiválóan alkalmas arra, hogy távoli területeket, adott esetben a gazdaságilag fontos partvidéki területeket hő- és villamos energiával lássa el. Mindezt fenntartható módon, biztonságosan és a klímavédelmi céloknak is megfelelve, szén-dioxid-kibocsátás-mentesen. További előnye, hogy nem helyhez között, hanem vontatható."

Már tervben vannak az újabb erőművek

Ahhoz, hogy a térség energiaszükségletét kielégítsék, neki is láttak az újabb úszó atomerőművek tervezésének és gyártásának. Eddig úgy tűnik, hogy a rendszerekkel minden rendben. Bár új technológiáról van szó, az eddigi tapasztalatok alapján az erőművek a rész- és teljes terhelésen is kiválóan teljesítettek. Az eddigi működésük során egyetlen üzemzavar sem történt.

Nem véletlen láttak neki a második generáció gyártásának sem, amit optimalizált úszó atomerőműveknek neveztek el. Ezeket RITM-200M típusú reaktorral szerelik fel, amelyek egyenként 50 MW teljesítményre képesek. Az új erőműveket 30 és 100 százalékos teljesítményszint között tudják majd szabályozni. Az üzemidő kapcsán elmondták, hogy nagyjából 60 évre terveznek, az üzemanyagciklus egy teljesen feltöltött aktív zónával nagyjából 10 év lesz.

Hosszú évek óta biztonságosan üzemelnek

A szakértő kiemelte, hogy a kisebb méretű reaktorok évtizedek óta megbízhatóan működnek az orosz atom-jégtörőhajókon. Nem véletlen, hogy a Roszatom további fejlesztéseken gondolkodik, hiszen a legújabb orosz atomjégtörőkön már az új SMR-megoldásokat alkalmazzák. Nem beszélve arról, hogy már szárazföldi SMR-alapú atomerőművi technológia is létezik. Éppen ezért a cég bejelentette, hogy végre megkapták a létesítési engedélyt, így hamarosan megépülhet az első szárazföldi SMR-alapú atomerőmű. Erre Jakutföldön kerülhet sor és várhatóan 2028-ra készülhet el. Az új rendszer Oroszország egyik legnagyobb aranybányáját, a Kjucsuszt látja el energiával.

A technológia fejlődésével a klímavédelmi célok is elérhetővé válnának - fotó: MTI/EPA/TVO

Fejlesztik továbbá a hőtermelése alkalmas blokkokat. Hárfás Zsolt hozzátette, hogy az új fejlesztések rengeteg lehetőséget adnak az országok számára, hogy biztonságos és környezetbarát módon, mind napszaktól, mind évszaktól függetlenül oldhassák meg az energiaellátásukat. Elmondta, ha az Európai Unió tényleg teljesíteni szeretné a klímavédelmi célokat, mindezt úgy, hogy biztosítja az ellátást, valamint az olcsó villamos energiát, akkor muszáj lesz fejleszteni az atomerőművi kapacitásokat. Ezt a legjobban a szabályozható teljesítményű, valamint különféle méretű és típusú reaktorokkal lehetne megtenni.

Borítókép forrása: Sputnik/Pavel LVOV