A szárazság Európa-szerte nem csupán a szántóföldeken sújtja az agrártermelőket, mivel a nagyobb hajózható folyók (Rajna, Duna, Elba) nagyon alacsonyra süllyedt vízszintje erősen fékezi, sőt bizonyos szakaszokon ellehetetleníti a folyami szállításokat, amelyek hosszú évtizedek óta kiemelten fontos szerepet töltenek be az élelmiszer termékek szállításában.

folyó

A hajózható folyók vízszintje alacsonyra süllyedt – fotó: pixabay.com

Az alacsony vízállás komoly zavarokat okozhat az általános vízhasznosításban is

Bár a folyami fuvarozás jelentősége Magyarország szempontjából valamivel kisebb, az alacsony vízállás viszont nemcsak a hajózást akadályozza, de komoly zavarokat okozhat az általános vízhasznosításban is.

Több európai folyót a kiszáradás fenyeget, amely az olasz Pó esetében különösen aggasztó méreteket öltött. A német és cseh folyókban évszázadokkal ezelőtt a nagyon alacsony vízállást, úgynevezett „éhségkövekkel" jelölték meg, amelyekre többek között ilyen feliratokat véstek: „Ha látsz engem, akkor sírjál!" Ennek alapján, lassan a fél Európa elkezdhet sírni.

Szükségintézkedéseket kellett bevezetni a vízelosztásban

A legfrissebb hírek szerint a Rajnát már-már a hajózhatóság lehetőségének átmeneti megszűnése fenyegeti, és Hollandiában szükségintézkedéseket kellett bevezetni a vízelosztásban, amelyre egy külön válságstábot kívánnak létrehozni.

További komoly problémát okoz, hogy a szállítható mennyiségek korlátozása a közúti szállítással szemben korábban kedvezőnek ítélt fuvardíjak drasztikus emelkedését váltja ki, így a díjak egyes útvonalakon a sokéves átlag négyszeresét teszik ki – olvashatjuk az agrarheute.com hírportálon.