Három vármegyében utakat is le kellett zárni a folyók magas vízszintje miatt, de az áradás gondot okoz a Tisza-tavon is, hiszen a folyamatosan érkező árhullámok miatt nem tudják beállítani a téli vízszintet, amire ötven éve nem volt példa. Fejes Lőrincet, kiskörei szakaszmérnököt kérdezte meg a heol.hu, hogyan fordulhatott ez elő.

Fejes Lőrinc elmondta, hogy az utolsó komolyabb közép-tiszai árvíz 2013-ban volt, utána néhány napos árhullámokról lehetett beszélni.

"Az utóbbi évek viszont rendkívüliek voltak más-más okból. 2022-ben óriási aszállyal néztünk szembe, 2023. év vége pedig borzasztóan csapadékos volt, november-decemberben kétszáz milliméter csapadék esett. Ez okozta az árhullámokat" – mondta. Az első árhullám december elején érkezett, majd néhány napos szünetekkel jöttek a következők, ez most a hetedik árhullám hetven-nyolcvan nap alatt.


Az árhullámok következménye az, hogy nem tudták beállítani a téli vízszintet. Általában a téli vízszintbeállítást november elején megkezdik, ez azonban most a történtek miatt akadályozva volt.

"A sok árhullám miatt megbillent a tó vízszintje, Kiskörénél a nyári szinten van, az ilyenkor megszokotthoz képest több mint egy méterrel magasabban, míg Tiszafürednél két és fél méterrel a téli vízszint fölött mértük" – fogalmazott. Idén már nem lesz téli vízszint felett, valamiféle köztes állapotba hozzák a tavat, ha minden árhullám levonul a Tiszán, a tó mentén. Vízvisszatartással is foglalkoznak, a holtágakban, csatornákban gyűjtik a vizet, és csak annyit engednek ki, ami már káros lenne.

Szepesi Imre Tisza-tavi horgász videót is készített az aktuális helyzetről (2024. február 20., Tisza-folyó, Poroszló és Tiszafüred között található közúti híd):

Indexkép: Facebook-bejegyzés