Régóta ismert a Miscanthus előnye, minthogy az – többek között – kevés trágyával is beéri, ennek köszönhetően költségtakarékos termesztésével a vizeket is meg lehet kímélni. Hasonlóan jól bevált a dunai silfium (Silphium perfoliatum), melyet a biogáztermelésben kitűnően lehet alkalmazni, ugyanakkor a növény a hasznos rovarok számára értékes táplálékul szolgál.

A TFZ bemutatókertjében számos vadnövénykeveréket is kipróbáltak. A brunnenfeldi kísérleti telepen a ricinus és kenaf termesztésével kapcsolatos megfigyeléseik figyelemre méltóak. A ricinus magjának olajtartalma 50 százalék fölötti, maga az olaja pedig a bio-műanyaggyártásban és a belső égésű motorokban kenőanyagként kiválóan felhasználható. Az említett kísérleti parcellákon öt kenaf fajtát lehet megszemlélni.

ricinus

A ricinus magjának olajtartalma 50 százalék fölötti – fotó: Shutterstock

A dél-ázsiai származású – Malvaceae családba tartozó – rostmályva (Hibiscus canabinus) magjából olajat lehet nyerni, de ennél jóval nagyobb értéket képvisel a rosttartalma, minthogy rostjai erős terhelésnek is ellenállnak, és az autógyártásban is felhasználhatók.