Eddig azokat ugyanis csak részben recirkulálták, azaz továbbhasznosításuk mértéke nem volt kielégítő. Ezeknek az anyagoknak az anyagforgalomba való visszaáramoltatását fokozni kellene, arról nem is szólva, hogy ezzel az üvegházhatású gázkibocsátás mértékét is csökkenteni lehetne.

biohulladék

Ausztriában a szelektív gyűjtésű biológiai hulladékoknak – melyek közé a zöldhulladékok, konyhahulladékok stb. tartoznak) – 75%-át komposztálják, 25%-uk biogáz-üzemekben hasznosul. Kézenfekvő, hogy a komposztálható biohulladékoknak jelentős részét lehetne biogáz-üzemekben oxigénelzárással történő erjesztéssel hasznosítani, ami a komposztálásnál jóval gazdaságosabb hasznosítási módot jelent. Köztudott, hogy az iszap anaerob rothadása során energiatermelésre szolgáló gázok (biogáz) keletkeznek. Maga a víztelenített iszap szerves trágyaként – fertőtlenítés után – a növénytermesztésben hasznosítható, háztartási hulladékhoz keverve komposztálni lehet.

2010-ben a kommunális szennyvíziszap 17%-át hasznosította a mezőgazdaság, 43%-át elégették, ezzel pedig a bennük lévő értékes foszfort hagyták veszendőbe menni. Ezért javasolják, hogy a termikusan kezelt szennyvíziszap fennmaradó hamuját egyéb hulladékoktól elkülönítve tárolják abból a célból, hogy a későbbiekben a bennük lévő foszfort vissza tudják nyerni. A szennyvíziszap mezőgazdasági hasznosítása – közvetlen kijuttatása a szántókra – az előírt minőségi kritériumok megléte esetén továbbra is jó megoldás.

Ismeretes, az elhullott állatok, állati eredetű hulladékok, a húsipari feldolgozása során keletkező – fogyasztásra alkalmatlan – melléktermékek és hulladékok jobbára nem szennyező anyagok, hanem feldolgozható nyersanyagot jelentek. 2012. évi adatok szerint a keletkező állati liszt 23 %-át termikusan (cementművekben, hőerőművekben stb.), 17%-át trágyaszerként hasznosították, 58 %-át exportálták, s csupán 1%-a hasznosult állati takarmányként. (Az „eltűnt” 1 % sorsára nincs utalás az osztrák közleményben. Szerk.)  Hasznosnak tartják, hogy az elégetett állati lisztből visszamaradó, gazdag foszfortartalmú hamut a többi hulladéktól elkülönítve tárolják – a későbbi hasznosíthatóság reményében.