Brazília mezőgazdasági termelésének óriási mértékű növelése csak az őserdők, nedves élőhelyek és a biodiverzitás megőrzését biztosító egyéb területek felszámolása útján lehetséges, így a brazil mezőgazdasági export növelése tulajdonképpen a jövőbeni mezőgazdasági termelés lehetőségét ássa alá – írja a proplanta.de, német hírportál. Ez aránytalanul magas ár a brazil termékekért, viszont az új brazil elnök az Amazonas-vidék és az esőerdők intenzívebb hasznosítását, azaz az agrárexport fokozását tűzte ki célul.

A brazil agrártermékek importja révén az EU-ra hárul a felelősség jelentős része a nagyarányú brazíliai erdőirtásokért, amelyek több faj kihalását, nagy mennyiségű szén-dioxid légkörbe bocsátását idézik elő, és a bennszülött brazíliai lakosság létalapjait fenyegetik.

erdőirtás

Tavaly júliusig, egy év alatt egymillió focipályányi erdőt vágtak ki Brazíliában – fotó: AFP/ANTONIO SCORZA

Ezért az EU tagországok tudósai a brazíliai bennszülöttek vezetőivel együtt a Brazíliából származó élelmiszertermékek importjának bojkottjára és a Mercosur társulással való, évek óta előkészítés alatt álló szabadkereskedelmi egyezmény aláírásának megtagadására szólították fel az európai vezetőket, mivel az figyelmen kívül hagyja a környezetvédelem előírásait és a bennszülöttek földhöz való jogait.

„A brazíliai erdők, vizes élőhelyek és szavannák kulcsfontosságúak a globális klímastabilitás és a biodiverzitás fenntartása szempontjából. Ezért arra hívjuk fel az EU-t, hogy használja fel lehetőségeit az emberi jogok biztosítása és a környezetvédelem érdekében – írja a „Science” folyóiratban megjelentetett nyílt felhívás, amelyet 600 európai tudós, illetve bennszülött vezető írt alá.

A fentiekhez hasonló nyilatkozatot tett több ismert kutató és kutató intézet is. Tiago Reis, brazil tudós a következőket mondta: „Az időablak a klímaváltozás katasztrofális hatásainak elkerüléséhez hamarosan bezárul. Az európai klímatiltakozások rámutattak arra, hogy a továbbiakban nem fogadhatunk el olyan termelési módokat, amelyek erősítik a klímaváltozás hatásait.”

A Brazíliából származó agrárexport fékezéséhez, illetve növekedésének lassításához feltétlenül szükség van az EU vezetőinek és a tagországok kormányainak támogatására.