Tucatnyi fát rágtak körbe a hódok a strandnál Barcson, az önkormányzat dróthálóval próbálja megvédeni a növényeket – írja a sonline.hu.

Február végén ötven fát kerítettek körbe, de jelenleg még kérdés, hogy vajon mennyire lesz eredményes ez a megoldás. A Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság biztosította a drótot, a helyi városgazdálkodás munkatársai pedig elvégezték a körbekerítést.

Koós Csaba, Barcs polgármestere elmondta, hogy több lakossági panasz érkezett a hódok által megrágott fák miatt, az idei évben tömegesen okoznak problémát a településen. Hozzátette: a hód védett állat, kilőni és irtani nem szabad.

fa

Több lakossági panasz érkezett a hódok által megrágott fák miatt – fotó: sonline.hu

– Hosszú távú következtetést levonni ma még nem lehet a dróthálós védelem hatékonyságáról, de úgy tűnik, hogy a bekerített fákat már nem rágták tovább a hódok – mondta a polgármester. – Az utóbbi napokban vizsgálták a körbekerítés hatékonyságát, és a szakemberek azt állapították meg, hogy az elkerített fák nagyrészt épek maradtak, és a korábban kidöntött növények törzsén lévő kérget rágták le az állatok. Horvátországban ugyanakkor megemelkedett a hódok által okozott károk mértéke a barcsi védekezés óta. Érkezik a tavasz, és ezzel együtt a hódok táplálkozása is megváltozik. A friss hajtások adnak nekik bő táplálékot, így a reményeink szerint a következő télig már nem döntenek ki több fát a Dráva mentén.

A hódok több kárt csinálnak a környéken, mint hasznot, így összefogással, akár áttelepítéssel optimálisra kellene csökkenteni az egyedszámukat a környéken – jegyezte meg a polgármester.

Az áttelepítésük megoldást jelent?

A hódokat 2007-ben kezdték el betelepíteni, mert annyira megfogyatkozott a számuk. A Dráva mentén rendkívül jó életteret találtak maguknak, és ennek következtében nagyon elszaporodtak mára. Az áttelepítésüket nem javasolják a természetvédelemi szakemberek, mert az átköltöztetett családok helyén azonnal újak telepednének le.