Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjai november 29-én elsöprő többséggel megszavazták a természet helyreállításáról szóló törvényt. A javaslatot még az EP plenáris ülésének is el kell fogadnia – írja a greenfo.hu.

Az eredetileg az EU szárazföldi, folyami és tengeri élőhelyeinek 2030-ig történő helyreállítását célzó intézkedések végrehajtására irányuló jogszabálytervezetet sok vita övezte, míg végül a háromoldalú tárgyalásokon kompromisszumokat sikerült kötni, hogy a november 9-én elért megállapodásban minden érintett félnek – és a jelentős civil nyomásnak is – megfeleljenek.

Az Európai Parlament végső, plenáris ülésen történő szavazására várhatóan 2024 elején kerül sor, illetve a jogalkotási folyamat lezárásához a Tanácsnak még egy utolsó hivatalos jóváhagyást kell adnia.


Ez a szavazás az ökoszisztémák helyreállításáról szóló első uniós törvényt támogató, több hónapos mozgósítás eredménye: több mint 6000 tudós, több mint 100 vállalkozás, több mint 200 nem kormányzati szervezet, számos éghajlatvédelmi aktivista és több mint egymillió aláírás az erős törvényt követelő polgároktól sürgette a döntéshozókat. A megállapodás megkötése óta a törvény támogatása egyre nőtt.

A környezetvédelmi bizottság elkötelezte magát amellett, hogy a törvényt még az európai választások előtt elkészíti; "most már a Parlament dolga, hogy igennel szavazzon a természet helyreállításáról szóló törvényre" – fogalmaztak.

A jogszabály elfogadása után a megvalósítás következik, ami a magyar EU-elnökség idején kezdődik majd. Hatalmas a tét, hiszen a Kárpát-medencében az elmúlt 300 évben a vizes élőhelyek 84%-át elveszítettük.

Indexkép: Shutterstock