Amennyiben kedvezőek az eredmények, a feldolgozó üzemek  csak ilyen esetben  fogadják a szállítmányt.  Gyenge eredmények esetén vissza is utasíthatják azt.  A méréshez egy speciális ”közel infravörös értékelési rendszert” (angol rövidítésben: NIRS) alkalmaznak.

A magyar szaknyelvben „közeli funkcionális szöveti spektroszkópiás képalkotó eljárás” néven ismert módszer olyan funkcionális képalkotó eljárás, amely a közeli tartományba eső infravörös fényt méri. A mért elnyelésből számolják ki az abszorberek átlagos szöveti koncentrációját vagy annak megváltozását. A módszer korábban már jól bevált alkohol-termelésre termesztett kukoricánál a várható alkohol-kihozatal kiszámításához.

A várható tényleges alkohol-hozam értékeléséhez számos fontos jellemzővel számolnak, így pl. a sejtfalcukrok, hexózok, 6-cukrok, oldható cukrok, stb. mennyiségét veszik figyelembe. A módszer alkalmazásával az egyes energiafű-vonalak között a tonnánként várható alkohol-kihozatalt illetően nagy különbségeket tapasztaltak, mely alapján azokat rangsorolni lehetett. Így az alföldi vidékeken termesztett Kanlow fajtának nagy volt a biomassza hozama, de az etanol-átalakulási hatékonysága csekély, azaz tonnánként  itt érték el a legkisebb alkohol-kihozatallt.

A nagy terméshozamainak köszönhetően azonban a területegységre jutó alkohol-kitermelés tekintetében mégis az élen áll. Egy felföldi fajta, a NE2229 tonnánként a legtöbb alkoholt adta, de terméshozamát figyelembe véve a rangsorban csak a 3. helyet foglalta el. Az ismertetett NIRS módszerrel tehát - a költséges, hagyományos analitikai módszerekkel összevetve -  olcsón (mintánként csupán 5 dollárért) lehet meghatározni a várható alkohol-kihozatalt. A módszert növénynemesítők, mezőgazdászok és biofinomítási szakemberek egyaránt eredményesen tudják alkalmazni.