A vadon élő beporzók számának csökkenésével és ennek a biológiai sokféleségre és az ökoszisztéma-szolgáltatásokra gyakorolt hatásaival foglalkozik az Európai Unió (EU) Safeguard projektje, amelyben az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. (RCISD) szakemberei is részt vesznek.

Beporzók

A most induló projekt 7,5 millió euró (2 677 500 000 forint) támogatásban részesül az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából. Célja információt szolgáltasson az európai vadon élő beporzók, köztük a méhek, pillangók, legyek és más beporzó rovarok helyzetéről és értékét. Ugyanis ezek a rovarok az európai biodiverzitás kulcsfontosságú elemei, amelyek sokféleképpen járulnak hozzá az emberi jólléthez, valamint kulcsszerepük van a természetes ökoszisztémák működésében is.

Világszerte és Magyarországon is számos veszély fenyegeti a beporzókat, többek között az éghajlatváltozás, a tájhasználat és az élőhelyek átalakulása. A hanyatlás tényleges mértéke és okozati összefüggései azonban még mindig nem tisztázottak, ahogy az sem, hogy hogyan lehetne a leghatékonyabban visszafordítani a folyamatot – mutattak rá.

A projekt során a szakemberek terepi kutatásokat végeznek, és értékelik a különböző beavatkozások hatékonyságát is. Vállalásuk, hogy többféle új eljárást dolgozzanak ki a beporzók támogatására a mezőgazdasági táblától a táji szintig terjedő léptékben - mezőgazdasági, természetes és városi rendszerekben egyaránt azért, hogy Európa-szerte sokrétű, összehangolt intézkedésekkel szorítsák vissza a vadon élő beporzók számának csökkenését.