Bár nagy szennyezőnek számít, Kína meghatározó szerepet tölt be a műanyag helyettesítésére szolgáló bambusz termesztésében.

Az élen járnak

Az ázsiai ország mindenki előtt jár a bambusz, mint a műanyag fenntartható helyettesítője népszerűsítésében. Tavaly a kínai kormány a Nemzetközi Bambusz és Rattan Szervezettel közösen kiadta a "Globális cselekvési tervet a bambuszra, mint a műanyag helyettesítésére (2023-2030)". Ez az ambiciózus terv 6 kulcsfontosságú célt, valamint 23 konkrét intézkedést tartalmazott a műanyagról a bambuszra való globális átállás ösztönzésére - írta meg a CGTN cikke alapján az ng.24.hu.

Bőséges bambuszkészlet

Az ország bőséges készlettel rendelkezik, amely összesen 837 fajból áll. Vang Ge, a Kínai Erdészeti és Gyepügyi Hivatal Nemzetközi Bambusz és Rattan Központjának (ICBR) kutatója szerint a bambuszerdők 7,56 millió hektáron terülnek el, ahol évente több mint 150 millió tonna bambuszt termelnek.

2024-ben már több mint 20, a műanyag bambusz alapú alternatíváival foglakozó ipari üzem építése vagy tervezése folyik, ami Kína mind a 17 legnagyobb bambusztermelő tartományára vonatkozik. Nem csoda, hiszen a bambuszban hatalmas lehetőségek rejtőznek, amit ez az aktivitási hullám is jól mutat.

Tízezer féle bambusztermék

Napjainkban több mint 10 000 féle bambuszból készült terméket ismerünk, amiket különféle területeken használunk fel. Vannak háztartási és használati, valamint ipari, és mezőgazdasági felhasználásra szolgáló cikkek egyaránt.


Hancsuan város a közép-kínai Hupej tartományban gazdag bambuszforrásokban. Az itt élő emberek háztartási eszközöket szőnek belőle, amit a legtöbben szellemi kulturális örökségként ismernek el. Az önkormányzat is támogatja ezeket a családokat, vállalkozásokat, arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy szabadidejükben vegyenek részt ők is a bambuszszövésben. Ezzel segítik megőrizni a mesterség ismertségét, valamint tovább növelhetik az ebből származó bevételeket.

29 millió munkás

„Termékeinket Kuangtung, Fucsienben és Kína más részein értékesítjük. A bambuszszövők évente további 20 ezer jüant (mintegy 1 millió forint) kereshetnek kizárólag ezzel a mesterséggel"

– nyilatkozta Kai Csiaodong hancsuani farmer.

Az ázsiai országban közel 30 millió ember foglakozik bambusszal, ezek közül közel 20 millió mezőgazdasági termelő, ami a munkaerő több mint 65 százalékát teszi ki. Emellett megemlítették, hogy az iparban 10 ezernél is több bambuszfeldolgozó vállalkozás működik. A kibocsátás értéke közel 15 év alatt 82 milliárd jüanról 410 milliárd jüanra nőtt, ami évente átlagosan 30 százalékos növekedést jelent.

Műanyagról bambuszra

A műanyagról a bambuszra való átállás előremozdításáért az országban sokan dolgoznak a technológiai innováción. Egyre több új technológia jelenik meg, egyre több az új termék, ezáltal a bambusz képes lehet helyettesíteni a műanyagot, ezáltal kevesebb szemét kerülne az óceánokba.

Egyre több kínai gazdálkodó foglalkozik a bambusz termesztésével - fotó: pexels.com

Az Anji National Bamboo Industry High-Tech Park egyik vállalata például egy olyan lemezt fejlesztett, amely a tűzveszélyes D szintről a nehezen gyúlékony B1 szintet érte el, emellett átesett a nemzetközi tanúsítványon, tehát alkalmassá vált a repülőtéri mennyezetek, valamint falpanelek használatára. Ez is arra készteti az ipar többi szereplőjét, hogy még jobban igyekezzenek.