Már visszatértek hazánkba a fecskék, melyek szeptemberig itt tartózkodnak. Több kontinenst átszelő utazásuk után felkeresik a fészket, melyet az előző évben építettek, és tatarozni kezdik – amennyiben megtalálják azt.

Mivel több mint hatvan százalékkal csökkent a fecskeállomány hazánkban, ezért a fecskéket és ezzel együtt fészkeiket is védettnek nyilvánították. Tehát az év 365 napján tilos és bűncselekmény a fecskefészkek leverése. Milyen szankciókat vonhat maga után, ha valaki megszegi ezt?

- A hazai fecskeállomány 62 százaléka 2000 és 2010 között eltűnt Magyarországról, ami a nagyüzemi mezőgazdaságnak, a klímaváltozásnak, a kémiai szúnyogirtásnak és a fecskefészkek tömeges leverésének köszönhető. Egy ideje ez a szám már nem csökken, ami a fecskék védetté nyilvánításának és a fészekleverések hatékony szankcionálásának tudható be – nyilatkozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.


Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője elmondta: a molnárfecske és a füsti fecske szokott épületeken sárból fészket építeni, továbbá a sarlósfecske fordul még elő a városban. Utóbbi panelrepedésekben építkezik, de ez kívülről nem látható. Magyarországon honos még a partifecske, ami partfalban fúr lyukakat, ezért a fajt nem érinti a fészekleverés problémája.

A molnárfecske és a füsti fecske, illetve tojásuk is 50 ezer forint természetvédelmi értékkel bír. A törvény szerint a védett állatnak minden származéka, így a költő- és pihenőhelye, azaz a fészke is védett, és tilos kárt tenni benne vagy elpusztítani, mert az szabálysértésnek minősül. Ha pedig valaki költési időben leveri a fecskefészket és kettő fióka elpusztul, az eléri a fokozottan védett egyed legalacsonyabb természetvédelmi értékét, azaz 100 ezer forintot. Ebben az esetben akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható állatkínzás és természetkárosítás miatt. Amennyiben a természetvédelmi kár eléri a 2 millió forintot, akár 5 év börtönbüntetés is kiróható.

Költési időszakon kívül, tehát szeptembertől áprilisig indokolt esetben kormányhivatali engedéllyel eltávolíthatók a fészkek. A kérelmet mindig alá kell támasztani, amit hatóságilag elbírálnak, de a fecskepiszok jelenléte nem elegendő indok rá, mivel ma már beszerezhető fecskepelenka, azaz egy olyan deszka, amit a fészek alá, a falra merőlegesen lehet felhelyezni.

Forrás: minap.hu

Indexkép: Facebook-bejegyzés