Sok minden befolyásolja egy növény túlélési esélyeit: hőmérséklet, csapadékmennyiség, talajminőség, napsütéses órák száma stb. Az időjárási körülmények jelentik az egyik legfontosabb tényezőt a növények egészségét illetően. Vajon hogyan alkalmazkodnak a természetes ökoszisztémák az éghajlatváltozáshoz és a szélsőséges időjárási jelenségekhez? – teszi fel a kérdést a greenfo.hu. Az, hogy a klímaváltozás komoly negatív következményekkel jár a mezőgazdaságra nézve is, mindannyiunk élelmiszer-ellátásának biztonságát veszélyezteti.

A klímaváltozás miatt az élelmiszer-termelésnek is alkalmazkodnia kell az új körülményekhez. Bizonyos régióknak új növényeket vagy technológiákat kell bevezetniük a fenntartható termelés érdekében. A klímaváltozás következménye az is, hogy újabb kórokozókkal, kártevőkkel is számolni kell, ami további kihívásokat jelent a gazdálkodók számára.

A szélsőséges időjárási események súlyosan károsíthatják a termést, az egyre gyakoribb aszályos időszakok pedig vízhiányt okoznak, ami terméskiesést eredményezhet. Ráadásul a hosszú ideig tartó szárazság következtében kimerülhet a talaj, valamint számolni kell a szárazság idején gyakrabban előforduló pusztító tűzvészekkel is.

aszály

Az egyre gyakoribb aszályos időszakok terméskiesést eredményezhetnek – fotó: Pixabay

Az olyan extrém változások, mint az átlaghőmérséklet emelkedése, a szélsőséges időjárási jelenségek, a tartós aszályok és az árvizek, ráadásul nem csupán a haszonnövényekre vannak komoly hatással.

Például a nem természetes közegükben élő városi fák az erdei fákhoz képest sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, miközben hatalmas szükség van rájuk, hiszen sikeresen csökkentik a nyáron felforrósodó aszfalt és a térkövek okozta hőstresszt, tisztítják a szmogos levegőt, és a mentális egészségünkre is jótékonyan hatnak.

város

A városokban is hatalmas szükség van a fákra – fotó: Pixabay

Amit mi tehetünk

• A saját kertünkben gazdálkodjunk megfelelően a vízzel! Állítsunk fel vízgyűjtőt a kertben, hogy az olykor hirtelen lezúduló hatalmas vízmennyiséget aszályos időszakban hasznosítani tudjuk.

• Növényeink kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy melyik fajok, fajták tolerálják jól a helyi időjárási körülményeket.


• Ha tehetjük, ültessünk lombos fákat, melyek segítenek az oxigéntermelésben, és árnyékot nyújtanak a kevés fényigényű növények számára.

Komposztáljunk, ezáltal természetes tápanyagforrást biztosítva a növényeink számára.

Indexkép: Pixabay