Ilyen megközelítésben vizsgálta az agrárkutatással és technológiai kérdésekkel foglalkozó IRTA rövidítésű spanyol intézet az elsivatagosodás alakulását és annak mértékét. Megdöbbentő eredmények kerültek napvilágra. Földünkön a szárazföld 38 %-a „száraz területnek", tehát olyan területnek számít, melyet az elsivatagosodás veszélye fenyeget. A szárazódás mértéke (foka) szerint 15 öko-régiót tanulmányoztak az LCA (életciklus-értékelés - Life Cycle Assessment) módszerével.

Az értékelés során az emberi ténykedések környezetre kifejtett hatásait vizsgálták, melyben egy földrajzi információs rendszerre támaszkodva megállapították, hogy 8 régió van kitéve az elsivatagosodás veszélyének. A legfenyegetettebbek a tengerparti részek, prérik, valamint az egész földközi-tengeri térség.

Fotó: blog.hu

Az elsivatagosodás főleg Észak-Afrika, Közel-Kelet, Ausztrália, DNy-Kína és Dél-Amerika nyugati részein elfekvő száraz területekre jelent nagy veszélyt. A legsúlyosabb fenyegetést a tartamos földhasználat hiánya jelenti, melyet tovább súlyosbít a szárazság, az erózió, a mértéktelen vízkivitel, a talajok túlhasználata, a fellépő tüzek, tehát többnyire az emberi mulasztások és nem körültekintő tevékenységek.

A leglátványosabb megoldást a Szaharában a további sivatagosodás megállítására a sivatag peremén egy több kilométer szélességű „erdőcsík" létrehozásában látják. Egy ilyen 7 ezer kilométer hosszú „zöld csík" létrehozása pénzügyi szempontból igencsak kérdéses, de sok szakember egyébként sem ebben látja a megoldást, többen e módszer hatékonyságát kétségbe is vonják. Sokkal fontosabb lenne - a tervezett „erdőcsík" létrehozása helyett - a talajok leromlása elleni összefogásra alapozni, mely ténykedésbe a lakosságot is hatékonyan be kellene vonni.

Csak a tartamos földhasználat hozhatja meg a megoldást. Ennek szorgalmazását célozta meg az EU és az Afrikai Unió között - a jobb földhasználatról szóló - együttműködés. Ez utóbbi keretében a Zöld Fal létrehozására vonatkozó kezdeményezésekről is szó esik annak tudatában, hogy a sivatagot körülvevő sáv beerdősítése magában nem hozhatja meg a várt eredményeket. Ennél jóval többre lenne szükség.