A klímaszakértőknek csak kis része hisz abban, hogy a globális átlaghőmérséklet megfelelő mértékű megfékezése reális célkitűzés lehet. Extrém események sorozatára, a hatóságok túlterheltségére és az élelmiszer-termelésben bekövetkező zavarokra számítanak, akár már öt éven belül.

A tudósok rendszeresen felhívják a figyelmet arra, mit lehetne és mit kellene tenni a klímaváltozás megfékezése érdekében – egyéni, kollektív és állami szinten, valamint nemzetközi összefogás révén –, azonban úgy tűnik, a többségük már nem hisz abban, hogy sikerrel járhatnak.

The Guardian ugyanis a világ vezető tudósainak százait kérdezte meg, mire számítanak a klímaváltozás elleni harc jövőjével kapcsolatban, és a válaszadók több mint 80 százaléka vetítette előre azt, hogy az iparosodás előtti szinthez képest legalább 2,5 Celsius-fokot fog emelkedni a globális átlaghőmérséklet még ebben az évszázadban. A felmérésben részt vevők fele ennél is pesszimistább volt, szerintük minimum 3 Celsius-fokos lesz a növekedés. A megkérdezett tudósoknak csupán 6 százaléka véli úgy, hogy tartható az 1,5 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedés.

Tartanak attól, hogy egyik extrém esemény követi majd a másikat, ami társadalmi zűrzavarhoz és a hatóságok túlterheltségéhez fog vezetni.


A fiatalabb tudósok pesszimistábbak idősebb kollégáiknál. Az ötven év alattiak 52 százaléka szerint legalább három Celsius-fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest. Az ötven év felettieknek csupán a 38 százaléka gondolja így.

A Bonni Egyetem professzora úgy fogalmazott, az egyetlen reménye az, hogy oktatóként azt látja, a következő generáció okos és a politikát is érti – így ők talán majd el tudják érni a klímacélokat.

Forrás: prove.hu

Indexkép: Shutterstock