A mérgező és az ehető gombákat gyakran összekeveri a mesterséges intelligencia, aminek rendkívül nagy a veszélye, ugyanis egyre többen keresnek rá az ilyen alkalmazásokra a Google-ben – írja a hvg.hu.

A Public Citizen fogyasztóvédelmi szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a gombák azonosítása valódi készségeket igényel, és nagy kockázatú feladat, tehát ebben semmiképpen ne hagyatkozzunk az MI-alapú azonosítóeszközökre.

Rick Claypool, a Public Citizen kutatási igazgatója hangsúlyozza: ugyan az MI-alapú alkalmazások hatékony eszközei lehetnek a növények és az állatok megismerésének, de a gombaazonosítás már egészen más terep, hiszen egy gomba lefotózása és appon átfuttatása önmagában még nem elég.


A szakképzett személyek ismerik az adott terület jellemző gombafajait látás, szaglás, tapintás és adott esetben ízlelés mentén, míg ezek a mesterséges intelligencia eszköztárából hiányoznak. Az nem elég, ha az MI-nak mutatunk egy képet a gombáról, mert ezáltal még nem kap teljes képet az adott példányról, azonosításkor ugyanis a legapróbb részletek is nagyon fontosak lehetnek.

Egy 2022-es ausztrál tanulmány szerint az MI csupán az esetek kb. 50 százalékában tudta helyesen azonosítani a gombákat; előfordult, hogy egyszerűen összekeverte a mérgező gombát egy ehetővel.

A gyűjtött példányokkal tehát továbbra is feltétlenül keressük fel a gombaszakellenőröket!

Indexkép: Pixabay