„Biodiverzitás, biomassza, megújuló erőforrás, biológiai úton lebomló polimer, környezeti ügyekben való társadalmi részvétel – fogalmak a Magyar Tudományos Akadémia Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjának idei díjazott pályamunkáiból. Fogalmak, amelyekről az átlagos újságolvasó is hall, de valódi tartalmat azok a kutatások adnak nekik, amelyeket a tudomány olyan művelői végeznek, mint az idei díjazottak” – mondta köszöntőjében Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

Idén az élő környezettudomány témakörben Sonkoly Judit, az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa részesült a díjban „A biodiverzitás és a domináns fajok szerepe a biomassza-produkció meghatározásában” című pályamunkájáért, amelynek alapját egy elsőszerzős, a Scientific Reportsban angol nyelven megjelent tanulmány képezi.

A pályamunka a növényközösségekben végbemenő biodiverzitás- és szerkezetváltozások biomassza-produkcióra kifejtett hatásainak megértéséhez járul hozzá. Számos vizsgálat foglalkozott már a fajgazdagság, illetve a biodiverzitás biomassza-produkcióra gyakorolt hatásaival, azonban bizonyos funkcionális jellemzők hatásait még nem tárták fel kellő mértékben, így a pályamunka ennek az ismerethiánynak az enyhítését célozta meg. Az eredmények alapján

a növényközösségek biomassza-termelésének fenntartásához kulcsfontosságú a biodiverzitás megőrzése.

Eredményei segítséget nyújthatnak a természetvédelmi prioritások minél pontosabb meghatározásához, és a gyakorlati természetvédelemben is jól alkalmazhatók.

méh

A növényközösségek biomassza-termelésének fenntartásához kulcsfontosságú a biodiverzitás megőrzése – fotó: MTI/Varga György

Az élettelen környezettudomány témakörben Kmetty Ákos, az MTA-BME Kompozittechnológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa kapta a díjat a „Kémiai habképző szerekkel habosított politejsav alapú biohabok fejlesztése és jellemzése” című pályamunkájáért, amelynek alapját egy elsőszerzős, az Applied Sciencesben angol nyelven megjelent tanulmány képezi.

A környezettudomány társadalmi vonatkozásai témakörében pedig Váradi Ágnes, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa részesült elismerésben „Az Aarhusi Egyezmény értelmezésének egyes kérdései az Európai Unió Bíróságának gyakorlatában” című pályamunkájáért, amely a tudományterület egyik hazai rangos folyóiratában, az Állam- és Jogtudományban egyszerzős tanulmányként jelent meg.

Utóbbi két díjról és díjazottról bővebben az mta.hu-n olvashattok.