A Virgin Atlantic keddi London-New York járata az első, amely 100 százalékban fenntartható forrásból származó üzemanyaggal tette meg az utat – írja a zoldpalya.hu.

A klímavédők által rendszeresen erős kritikával illetett repülés mint utazási forma valóban jelentős mennyiségű szén-dioxid légkörbe jutásáért felelős, ezért a tekintetben egyetértés van, hogy a jövőben az elektromos és hidrogénhajtású repülők fejlesztései fogják megoldani a repülés problematikus részét. Azonban amíg ezek nem képesek széles körben kiváltani a jelenleg használt technológiát, addig a fenntartható forrásból származó alternatív üzemanyagok (SAF) fogják jelenteni a megoldást.


Ilyeneket jelenleg is használnak, de a hatályos jogszabályok szerint ezeket csak 50 százalékos arányban lehet alkalmazni. A Virgin Atlantic légitársaság a héten végrehajtotta az első olyan repülést egy Boeing 747-es géppel, amit 100 százalékban SAF-fel tankoltak fel. A teljesen fenntartható forrásból származó üzemanyag 80 százaléka hidrogénezett növényi olaj.

Az SAF használata nem igényel semmilyen átalakítást a repülőgépeken. A legfontosabb kérdés a jövőre nézve az, hogy növelhető-e a keverékben a növényi olaj aránya tetszőleges mértékben. A másik kérdés pedig az üzemanyag ára, ugyanis az alternatív üzemanyag jelenleg a hagyományosnak háromszorosába-ötszörösébe kerül.

Eldöntendő kérdés továbbá az is, hogy egyáltalán a repülőkhöz használják-e a bioüzemanyagot, ugyanis sokan úgy vélik, hogy az SAF-fel a sokkal környezetszennyezőbb autózást kellene tehermentesíteni a rengeteg fosszilis üzemanyag elégetésétől.

Indexkép: Pixabay